Tizenöten jutottak a Solti Internacionális Karmesterverseny középdöntőjébe

Tizenegy állam 15 fiatal dirigense, köztük három magyar jutott a Maestro Solti Internacionális Karmesterverseny középdöntőjébe.

A középdöntőben folytathatja a versenyt Azis Sadikovic (Ausztria), Georgios Balatsinos (Görögország), Cser Ádám (Magyarország), Devin Patrick Hughes (Egyesült Államok), Dobszay Péter (Magyarország), Ka Hou Fan (Makaó), Farkas Róbert (Magyarország), Ilya Ram (Egyesült Államok), Junping Qian (Kína), Johannes Marsovszky (Németország), Nimrod David Pfeffer (Izrael), Pablo Urbina (Olaszország), Petr Popelka (Csehország), Shoji Haraguchi (Japán) és Leonardo Sini (Olaszország).

A középdöntőben áriákat és versenyműveket, sőt még egy szimfóniát kell dirigálniuk a versenyzőknek. A döntőbe öten jutnak tovább, mindemellett még egy fő a nagyérdemű szavazata alapján versenghet a legjobbak közt. A Filharmónia Magyarország szervezésében megvalósuló versenyre 186 karmestertehetség nyújtotta be jelentkezését a Föld negyven országából, Kínától Oroszországon keresztül Amerikáig. Az előválogató után az elődöntőben 38 tehetség versengett a középdöntőbe jutásért. A döntőt december 13. és 15. közt, a gálakoncertet december 16-án rendezik a pécsi Kodály Központban.

A verseny első helyezettje 20 ezer euró, a második helyezettje 10 ezer euró, a harmadik helyezettje 5 ezer euró pénzdíjban részesül, ezenfelül több díjfelajánlás is támogatja a díjazottak szakmai karrierjét.

A kíváncsiskodók a fordulókat az M5 műsorán szombat esténként 20.50-től követhetik figyelemmel.