Nemzeti laboratóriumok nyíltak Pécsen

A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) megnyílt a Virológiai Nemzeti Laboratórium és a Emberi Reprodukciós Nemzeti Laboratórium. Az innovációs és technológiai miniszter a nyitórendezvényen hívta fel a figyelmet: a kormány tizenhét nemzeti laboratórium és egy kutatólaboratórium kialakítását, működésének megkezdését segíti a idén tizennégymilliárd, a következő években összesen csaknem kilencvenmilliárd forinttal.

Palkovics László nyomatékosította, hogy a nemzeti laboratóriumok „a legjobb hazai egyetemi és vállalati mestereket, képességeket összpontosítva internacionális szinten elismert akadémiai csomópontokká válhatnak”.

A tárcavezető kijelentette, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére létrejövő intézmények a nemzetgazdaság részére különösen ígéretes tématerületek hazai szakmai műhelyeit fogják össze azzal a céllal, hogy választ nyújtsanak jókora átfogó problémákra.

Közölte: négy fő kutatási-fejlesztési tartományban – biztonságos társadalom és környezet, egészség, ipar és digitalizáció, mindemellett kultúra és család – formálnak ki nemzeti laboratóriumokat. Ezekből négy labor jogszabály alapján jön létre, a továbbiakhoz ugyanakkor jellegzetes kérelmek alapján nyújt idén csaknem ötmilliárd forint hozzájárulást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. A 3-5 éves futamidejű projektek finanszírozása külön megállapodások alapján történik – fűzte hozzá.

Közölte, hogy a Laboratóriumok Programirányítási Rendszerét is elkészítette az ITM, annak célja a kutatások, célkitűzések előrehaladásának közvetlen nyomon követése, szakmai támogatása, hazai és internacionális terjeszkedésének elősegítése.

A miniszter szólt arról is, hogy a fővárosi, pécsi, szegedi és veszprémi laboratóriumok például az éghajlatváltozás, az agrártechnológia és a mesterséges intelligencia témaköreivel is foglalkoznak ezt követően.

A baranyai megyeszékhelyen, a Pécsi Tudományegyetem bázisán 2,5 milliárd forint támogatással létrejövő Emberi Reprodukciós Nemzeti Laboratórium küldetése, hogy a megtermékenyítési technikák hatásfokának emelésével járuljon hozzá a sikeres meddőségi kezelések, s mindent összevetve a megszülető gyermekek számának növeléséhez.

Kovács L. Gábor akadémikus, a labor szakmai vezetője beszámolt arról, hogy Magyarországon a meddőségi problémával küzdő házaspárok száma eléri a párok tizenöt százalékát, így elengedhetetlenek a emberi reprodukció területén végzett széles körű, élvonalbeli infrastrukturális háttérrel támogatott klinikai kutatások és fejlesztések, a labor ugyanakkor korrekten e célokat szolgálja.

A 2 milliárd forint támogatással létrejövő Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNM) feladata a komoly társadalmi, egészségügyi kockázatot jelentő fertőző betegségek új kórokozóinak felderítése, azonosítása, vizsgálata és egy internacionális szintű nevelő és képző centrum létrehozása.

A VNM szakmai vezetője, Jakab Ferenc közölte: a fertőző betegségek világméretű fenyegetettsége és terjedése komoly társadalmi, egészségügyi kockázatot jelent minden nemzet részére. A laboratórium célja így, hogy a modern kórokozók felderítését, azonosítását segítse, és a 3-as és 4-es rizikócsoportba tartozó vírusok komplex vizsgálatát BSL3 és BSL4 laboratóriumi állapotok közt elvégezze, és keretein belül hazai és internacionális szintű tréner és képző centrum jöhessen létre.

A pécsi laboratóriumok közül a virológiai egész egészében, a emberi reprodukciós ugyanakkor részben a PTE Szentágothai János Kutatóközpont falai közt funkcionál ezt követően.

mti, fotó: Sóki Tamás