Műtárgyak Éjszakája árverésekkel, előadásokkal

Most először rendezik meg a Műtárgyak Éjszakáját Budapesten. Délutántól késő estig árverésekkel, beszélgetésekkel, kiállításokkal, előadásokkal és koncertekkel várják a közönséget.

A programsorozat célja, hogy közelebbről mutassa be a közönségnek a műtárgyak és műtárgypiac sokszor zártnak tűnő világát – írta közleményében a programot szervező.

A régi bútorok, bútorstílusok iránt érdeklődőknek a BÁV mini bútorbecsüs óráit ajánlják, ahol Pauló Tamás, a BÁV Akadémia tanára, a Szent István Antikvitásában ismerteti hogyan lehet megállapítani egy-egy darab korát, készítésének helyét és idejét, stílusát.

Délután Élő MúzeumCafé-beszélgetésre kerül sor a BÁV Apszistermében Mi a régiség címmel, ahol három mester beszél arról, hogy mi is igazság szerint a antikvitás, mi dolga van egy-egy régiséggel a művésznek, gyűjtőnek, műkereskedőnek, múzeumnak.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület patronálásával megvalósuló program keretében a Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátor tanszékének műtárgyvizsgálati laborjában lehet közelről megismerkedni a hamisítványok leleplezését szolgáló természettudományos vizsgálati technikákkal, a Nagyházi Galériában mindazonáltal előadást rendeznek a hamisítványok típusairól, felismerésük leglényegesebb módszereiről és eszközeiről.

A Magma Galériában Meseaukcióra várják a vendégeket, ahol a jótékonysági árverésen gyerekkönyv-illusztrációkra lehet licitálni. A bevételből a Tűzoltó utcai Gyermekklinika Őrzők Alapítványát támogatják. Az aukción többek közt Agócs Írisz, Bartos Erika, Sajdik Ferenc, munkáira lehet licitálni.

Az Műtárgyak Éjszakájának másik árverésére a Darabanth Aukciósházban kerül sor, ahol 100 tétel, köztük bélyegek, régi városképes lapok, numizmatikák, porcelánok, grafikák, és másfajta apróságokra lehet licitálni. Fel lehet keresni a Darabanth Aukciósház értékbecslését is, amelyiknek munkatársai most díjmentesen állapítják meg régi pénzek, bélyegek, könyvek, fotók, kitüntetések és régiségek értékét.

Ugyanitt kerül ezután sor a magyar pénzrendszerekről, pénzritkaságokról és hamisításokról szóló előadásra is, emellett a bélyegek iránt érdeklődőket a bélyeg vízjel és fogazat vizsgálati bemutatóval egybekötött workshopra várják.

A Resident Art térítésmentes sétákat indít a Falk Miksa utcában, Lipótváros legjelentősebb tradicionális kép-, és műkereskedéseiben, de az este esetén több helyszínen tartanak ékszer, ruha és lakberendezési bemutatókat is.

A korunkbeli művészet kedvelőit a Kubik Coworking Irodába várják, ahol a antikvitás.com Mutasd magad! fiatal képzőművészeknek szóló pályázata nyerteseinek kiállítása nézhető meg.

A Godot Galéria a hatvanéves ÉS irodalmi és politikai hetilap tiszteletére rendez csoportos kiállítást, az Ágens Művészeti Galériában ugyanakkor a fotográfia iránt érdeklődő közönséget várják, akik fa fényképezőgépekkel, régi objektívekkel, archaikus eljárásokkal találkozhatnak, és licitálhatnak az aktuális fotóárverés tételeire.

mti