Mesterséges intelligenciát használó kellék készül a melanóma korai felismerésére

Mesterséges intelligenciát használó készülék készül a melanóma korai felismerésére az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) munkatársainak segédkezésével.

Az iToBoS az Európai Unió (EU) Horizont 2020 kutatási és innovációs programja által finanszírozott kutatási projekt, melynek célkitűzése egy olyan, új diagnosztikai alkalmatosság létrehozása a melanóma korai felismerésére, amely a betegről rendelkezésre álló minden információt hasznosítja – olvasható a SZTAKI közleményében.

„Ennek az úgynevezett holisztikus értékelőeszköznek az összes beteg sajátos jellemzőit meg kell értenie, ezzel megnyílik az út a melanóma személyre szabott, korai felismerése előtt” – tették hozzá a közleményben.

A bőrrák a leggyakoribb, emberekben előforduló, rosszindulatú daganatos megbetegedés, amely egyre gyakoribb. A bőrrákok általános kategóriáján belül ugyanakkor a melanóma okozza a legtöbb halálozást. A legfrissebb statisztikák alapján a bőrmelanóma pillanatnyilag a hatodik leggyakoribb ráktípus Európában, 2018-ban több mint 144 ezer új esetet diagnosztizáltak.

A melanóma gyógyítható, ha korai stádiumban kezelik. Ilyenkor a melanómás betegek több mint 90 százaléka még 5 év múlva is életben van. Ha a rákos sejtek terjedése megtörtént (áttétes melanóma), az 5 év után életben található betegek aránya 23 százalék, vagy még ennél is alacsonyabb. Így a villámgyors diagnózis elengedhetetlen ahhoz, hogy a kezelésre még a helyi és áttétes terjedés előtt sor kerüljön – írták.

Az iToBoS projekt célja egy olyan mesterséges intelligencia (MI) rendszer létrehozása, amely képes a különféle forrásokból származó információk integrálására, a dermoszkópiás képektől kezdve az egész orvosi nyilvántartáson át a genomikai adatokig.

Az iToBoS projektben új diagnosztikai eszközt fejlesztenek, mindemellett elkészül egy MI-t használó kognitív asszisztens is.

Ezekkel az berendezésekkel az egészségügyi mesterek képesek lehetnek a bőrrák átfogó, betegre szabott diagnózisára, azonkívül nagyobb arányban felismerhető lesz a melanóma.

„A magasfokú internacionális projektben kutatóink hasznosíthatják az adatmenedzsment, az informatikai felhők és a mesterséges intelligencia területén eddig megszerzett jártasságaikat” – idézték a közleményben Lovas Róbertet, az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) igazgatóhelyettesét.

A korszerű diagnosztikai eszközben a mesterséges intelligencia legmodernebb vívmányait is felhasználják, hogy ezzel megkönnyítsék a ebben a pillanatban rendelkezésre álló technológiákkal (dermoszkópiás felvételek) már kinyert adatok, továbbá az iToBoS-ban ajánlott új hardverrel szerzett adatok felhasználását.

Az alapul szolgáló algoritmusok integrálni fogják az eltérő forrásokból származó újabb beteginformációkat (mint amilyen a beteg kórtörténete, genomika, minden anyajegy elhelyezkedése, életkor, nem satöbbi) azért, hogy figyelembe véve az egyes betegek sajátosságait, átfogó, holisztikus értékelést nyújtsanak az egyes anyajegyekről.

Az információ alapján a páciens szisztematikus, rendszeres vizsgálatával a rendszer képes lesz az egyes anyajegyekben bekövetkező változások meghatározására is. Ez az egyik leginformatívabbnak tartott sajátos a bőrrák felismerésében. A ajánlott új megközelítéssel az orvosok a bőrbetegségeket ezelőtt és nagyobb pontossággal diagnosztizálhatják, ezáltal növelve a személyre szabott klinikai döntéshozatal hatékonyságát és eredményességét.

A 19 partnerszervezetet tömörítő konzorciumot a Gironai Egyetem (Spanyolország) vezeti. A projekt időtartama 48 hónap (2021. április 1. – 2025. március 31.), egész költségvetése 12 millió euró – közölte a SZTAKI.

mti