Háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Dunaújvárosi Egyetem, a Hunatom és a Framatome

Háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Dunaújvárosi Egyetem, a Hunatom Zrt. és a Framatome Kft., a szándéknyilatkozat az atomenergetikai képzésben, a kutatás-fejlesztésben és a korszerű modern műszaki megoldások bevezetésében való együttműködést szorgalmazza.

Közleményük alapján az partnerség keretében első alkalommal azt vizsgálják meg, miként illeszthető be a Framatome által kínált, az atomerőmű-építés helyszíni munkáinak minőségügyi ellenőri szakképzése a Dunaújvárosi Egyetem képzési struktúrájába. Megjegyzik, hogy példának okáért a Framatome tulajdonosa, az EdF erőműépítésen dolgozó munkavállalóitól elvárja a képzés elvégzését.

A Hunatom Innovációs és Gazdaságfejlesztési Zrt. elnök-vezérigazgatója, Berki Ferenc kifejtette: a társaság leglényegesebb célja, hogy az atomenergetikai tárgyú magyar újítások menedzselésével szerzett korábbi jártasságokat összegezze, a paksi beruházást irányító szervezet szervezési, beruházási, vagyonműködtetési és kutatási tevékenységét segítse, ráruházott esetekben irányítsa.

A Dunaújvárosi Egyetem célja, hogy a magyar felsőoktatásban kulcsszerepet töltsön be a nukleáris nevelés és képzés népszerűsítő, tudományszervező területén. A megkötött kooperáció ezt erősíti és alapozza meg.

A szerződés alapján a felek erősíteni kívánják az együttműködést az atomenergia békés felhasználása kapcsán, különösen az nevelés és képzés, a kutatás-fejlesztés és új technológiai újítások területén. Az kooperáció része a tapasztalat- és információcsere, ezenfelül konkrét magyarországi képzési és tanítási programok kidolgozása és adaptálása, példának okáért sajátos alapvető/alap tanfolyamok, azonkívül a Bachelor (BSc) és a Master (MSc) programokhoz kapcsolódó képzések megvalósítása.

mti