Megszületett Magyarország első állatvédelmi kódexe

Megszületett Magyarország első állatvédelmi kódexe; a kezdeményező Állatorvostudományi Egyetem mellett az okmányt 14 másik szervezet, például az Országos Rendőr-főkapitányság, a Magyar Állatorvosi Kamara, sőt még a Fővárosi Állat- és Növénykert írta alá az állatok világnapja alkalmából.

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora idézte fel: az Állatvédelmi Kódex egységben született meg az Állatorvostudományi Egyetem, a akadémiai élet képviselői, a legkülönbözőbb kormányzati szervek és a civil szféra elemei, az önkéntes állatvédők patronálásával.

A rektor nyomatékosította, hogy olyan állatszerető, értékelvű közösség született, melynek elemei önkéntes elkötelezettséget vállalnak a szakmai alapokon és együttműködéseken nyugvó állatvédelem mellett.

A kódex nemcsak a társállatokra, hanem valamennyi állat védelmére alakult meg. Ahhoz, hogy a kódexben leírtak egészében teljesüljenek, maradéktalan összefogásra van szükség – tette hozzá.

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért s végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kiemelte, hogy a kormányzat kihangsúlyozott feladatként tekint az állatvédelemre. Célunk, hogy öt éven belül Európa élmezőnyébe tartozzunk az állatvédelem területén is – nyilatkozott a miniszteri biztos.

A februárban elindított, tizenhárom kérdésben tartott állatvédelmi konzultáció esetén több mint 262 ezren mondták el a véleményüket. Ez egy olyan legitimáció, amellyel mindannyian együttesen tudunk dolgozni – mondta a miniszteri biztos.

Ovádi Péter közölte még: arra buzdít minden állatvédelemmel foglalatoskodó állami, szakmai és civil szervezetet, hogy csatlakozzanak az Állatvédelmi Kódexhez, lépjenek fel együtt az állatok jóllétét előtérbe helyező szövetség mellett, mert az állatvédelem együttes ügy.

Az Állatvédelmi Kódexet az Állatorvostudományi Egyetem kezdeményezésére az Agrárminisztérium részéről a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért ás végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, ezenfelül az Országos Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Állatorvosi Kamara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Fővárosi Állat- és Növénykert, az Országos Magyar Vadászati Védegylet, a Cirkuszművészeti Center Nonprofit Kft., a NOÉ Állatotthon Alapítvány, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány, a Hangya Közösség, az Ebugatta.hu, a Kutyabarat.hu, ezenfelül a Hunland Trans Kft. írta alá.

A kódexet aláírhatja minden állatokkal munkálkodó, mindemellett állatokról kommunikáló magyarországi szervezet, amely magáénak érzi és elfogadja az okmányban foglaltakat. Az irat szövege elolvasható a www.univet.hu weboldalon – hangzott el az eseményen.

mti