Elkészült Magyarország első átfogó madáratlasza

Megjelent a Magyarország madáratlasza című könyv, amely 800 oldalon szemlélteti 420 vadon előforduló hazai madárfaj elterjedését, állománynagyságát, természetvédelmi helyzetét.

A kötet 1,5 millió karakternyi szöveggel, 1700 térképpel és grafikonnal, másfélszáz fotóval jelent meg az Agrárminisztérium és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) együttes kiadásában, több száz madárfelmérő és felfedező tíz évnyi munkája eredményeként – olvasható az MME közleményében.

Mint írják, a könyv elkészítéséhez több mint 1600 felmérő, többségében az MME önkéntese csaknem 100 ezer órányi munkával összegyűjtött adatait elemezték korszerű számítógépes technikákkal. 64 szerző, 15 lektor és 6 szerkesztő dolgozott a könyv összeállításán, amit 61 fotós képei illusztrálnak.

A közleményben kiemelik: egyes nehezebben felmérhető madárfajok feltérképezését nagyban segítette, hogy az Agrárminisztérium KEHOP-pályázata keretében harminc mester 635 mintaterület felmérését csinálta el.

Magyarország madáratlasza kereskedelmi forgalomban pillanatnyilag nem kapható, az egyesületnél sem kapható az üzletekben. A nyomtatott példányokat a felmérők, szerzők és a szakmai nagyérdemű közt terjesztik a kiadók, de a könyv egész anyaga, kiegészítve az összefoglaló táblázatokat magába foglaló elektronikus mellékletekkel és a modellezési háttéranyagokkal elérhető a madaratlasz. mme.hu internetes címen.

A csaknem egy évtizede megkezdett munka esetén olyan fejlesztések történtek, amelyek a hazai madártani búvárkodás kereteit is hosszú távra meghatározzák és magán az atlaszon is túlmutatnak – emelik ki a közleményben.

Mint írják, elindult a Madáratlasz Program (MAP), amely egy elektronikus, interneten elérhető adatbázis formájában a madártani adatok megszakítás nélkül frissülő, térképekkel illusztrált gyűjtőportáljává alakult (map. mme.hu). Az ilyen formában összegyűlt 30 millió adatrekord elemzése alatt is egészen új eszközöket használtak Gyönyörű Tibor, a Nyíregyházi Egyetem egyetemi tanárának vezetésével az MME mesterei. Az internacionális ismereteknek betudhatóan úgynevezett sokváltozós technikákkal, korszerű térképi megjelenítéssel, több száz térképen ismerteti részleteiben is az atlasz azt, hogy hol és milyen számban fordulnak elő az egyes fajok.

Az 1999 óta futó Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) program most már két évtizeden átnyúló adatbázisa több faj tekintetében lehetővé tette az állományváltozás részletes bemutatását, elemzését és az állománysűrűségi térképek elkészítését.

A könyv nyomdai költségeit az Agrárminisztérium 2016-ban indult, a tárca által koordinált KEHOP projektje finanszírozta.

A kötetről újabb részletek és a könyv digitálisan elérhető kiadása a https://www.mme.hu/madaratlasz címen válik hozzáférhetővé.

mti