Emléktáblát avattak Veszelinov András zenész egykori lakóhelyén

Emléktáblát avattak Veszelinov András egykori budai lakóházán. Az Atlantis, a Metro, a Syrius és az Apostol dobosa, ezután a Madách Színház tagja idén lett volna 75 éves.

Az emléktábla ötletét a jeles évforduló adta. Zenészként a Syriusban ért a csúcsra, az Orszáczky Jackie-vel alkotott húzós ritmusszekció az együttes egyik védjegye volt. A Madách Színházban először is Hofi Géza színpadi partnere volt, de egy-két kisebb szerepet is formált – mondta Nemes Nagy Péter zenei újságíró az eseményen.

Mint kiemelte, a mesés Syrius együttes éppen húsz évvel ezelőtt, 2001. szeptember 7-én lépett fel utoljára, egy margitszigeti koncerten.

Az emléktábla civil kezdeményezésre született, a Karinthy Frigyes út 10. számú ház lakói állították a Nemzeti Kulturális Alap segítségével. Az elgondolás szülőanyja, Kertész Ágnes, egykori Syrius-rajongó azt mondta el, hogy előző évtől készültek az emléktábla felállítására.

Budai Ervin, a Syrius együttes történetét feldolgozó Széttört álmok című, 2006-ban kiadott könyv társzerzője kiemelte: Andriskát vagy Veszelkát, amiképpen zenésztársai hívták, bármelyik formációban is játszott, roppant módon szerették.

„Nemcsak precíz ritmusjátéka folytán, hanem kitűnő humora folytán is. Szerfelett fiatalon, 60 évesen halt meg 2007-ben, és bár evidencia, hogy a Syrius volt a magyar rock történetének egyik legjobb együttese, máig sem kapott semmiféle hivatalos elismerést, eltekintve Orszáczky Jackie tisztikeresztjétől, amit ellenben részben ausztráliai zenészi tevékenységéért kapta meg” – nyomatékosította Budai Ervin.

Mint elhangzott, 1970-ben a hazai zenei hivatás által megválasztott supergroupban a hangszeres zenészek legjobbjait jóformán mindössze a Syrius elemei adták, Az ördög álarcosbálja című lemezük mindazonáltal nagyszámú szavazáson végzett az első helyen a történelem legjobb magyar rockalbumai közt.

A találkozón jelen volt Veszelinov Andrásné, Veszelinov András több egykori zenésztársa, köztük a Syrius mesés felállásának két még élő tagja, Ráduly Mihály és Pataki László, Török Ádám, a Mini vezetője, Hofi Ildikó, Hofi Géza özvegye és Malek Miklós zeneszerző.

„Pályafutásom alatt a legjobb magyar dobosokkal játszhattam, köztük Lakatos Pecek Andrással, Kőszegi Imrével, Jávori Vilmossal. Veszelinov András is közéjük kötődött: lezser volt, könnyed, de mindenekelőtt magas színvonalú zenész” – mondta Ráduly Mihály a sajtó képviselőinek.

Veszelinov András 1946-ban született, gyerekkorától zeneiskolába járt, előbb hegedülni, ezután tangoharmonikázni tanult, egy gimnáziumi osztályzenekarban kezdett dobolni, eltérő nem profi formációkkal dzsesszt játszott. 1964-ben került az Atlantis együttesbe, aminek két kislemezén hallható a játéka, 1967-től mindazonáltal két éven át a Metro dobosa volt Brunner Győző helyetteseként, itt is több kislemezen, mitöbb az Ezek a fiatalok című filmben működött közre.

1969-ben Baronits Zsolt zenekarvezető hívta a Syriusba.

A Syrius, a magyar progresszív és dzsesszrock történetének valószínűleg leglényegesebb zenekara 1970 és 1973 közt élte csúcskorszakát, akkor Baronits Zsolt (szaxofon), Orszáczky Jackie (basszusgitár, ének), Pataki László (orgona), Ráduly Mihály (fuvola, szaxofon) és Veszelinov András (dob) játszott benne. Egy meghívásnak hála kijutottak Ausztráliába, ahol komoly sikereket értek el, 1971-ben Devil’s Masquerade címmel nagylemezt készíthettek.

Az anyag egy évvel később itthon is megjelent mint Az ördög álarcosbálja, de az korábbi hivatalos kultúrpolitika ellehetetlenítette a Syriust: dalaikat nem játszotta a rádió, lemezüket korábbi mércével rettentően kis példányszámban adták csak ki, Nyugatra nem engedték többé zenélni őket. A csapat – ahol akkor már a gitáros tehetség Tátrai Tibor is játszott – figyelemre méltóan átalakult, Ráduly 1973-ban Amerikába távozott, Orszáczky Jackie 1974-ben Ausztráliába disszidált, Pataki Ausztriába ment.

A mesés Syrius 2001-ben egy paksi és egy margitszigeti koncertre még utoljára összeállt: Baronits akkor már nem élt, de Orszáczky, Pataki és Ráduly hazajött a fellépésre, amelyen ott volt Veszelinov, ugyanakkor Tátrai és mások is. Veszelinov 2007-ben, Orszáczky egy évvel később hunyt el.

mti