Egy 7200 éve élt nő ép genetikai anyagát találták meg Indonéziában

Egy 7200 évvel ezelőtt élt nő épen fennmaradt, fosszilis DNS-ét találták meg Indonéziában.

A vadászó-gyűjtögető életmódot folytató közösség tagjának csontvázára a Szulavézi-sziget Leang Panninge-barlangjában 2015-ben folytatott ásatáson bukkantak rá – írta a The Guardian online kiadása.

A maradványok egy tinédzseré voltak, akinek a tudósok a Bessé becenevet adták.

A felfedezésről szóló tanulmányt a Nature folyóiratban publikálták. A tudósok alapján első alkalommal találtak ősi emberi DNS-t az ázsiai szárazföld és Ausztrália közt fekvő Wallacea-szigetcsoport térségében.

A DNS-t Bessé halántékcsontjából nyerték. A Griffith Egyetem professzora, Adam Brumm, a kutatás társvezetője kijelentette, hogy az ép DNS ritka lelet.

„A nedves trópusok rettentően kíméletlenek az ősi emberi csontok és fogak DNS-ének megőrzése szempontjából. Egész Délkelet-Ázsia szárazföldi részén csak egy vagy két olyan preneolitikus csontváz van, amelyből ősi DNS-t sikerült kinyerni” – érvelt Brumm.

Közölte még, a Föld más részein – Európában, Amerikában – az ősi DNS-elemzés teljesen forradalmasítja az emberiség korai történetének megértését: az ősemberek genetikai sokféleségét, a népességmozgásokat, a demográfiai történelmet.

A tudósok Bessé DNS-ének genetikai szekvenálásával kimutatták, hogy az őskori kamasz sajátos családfával rendelkezett. Genetikai állományának csaknem fele hasonlít a mai ausztrál őslakosokhoz, ráadásul az Új-Guineából és a nyugat-csendes-óceáni szigetekről származó emberekhez. Brumm alapján ősei az ázsiai szárazföldről vándorolhattak a Wallacea-szigeteken át a ma Szahulnak nevezett egykori kontinens – a hajdan összefüggő szárazföldet alkotó Új-Guinea, Ausztrália és Tasmania – felé.

Meglepő módon Bessé DNS-e is ősi kapcsolatot mutatott Kelet-Ázsiával, ami megkérdőjelezi a Wallaceába irányuló vándorlás kronológiájáról ezelőtt ismert adatokat.

„Úgy véljük, hogy a túlnyomórészt ázsiai felmenőkkel büszkélkedhető emberek első alkalommal hozzávetőlegesen három-négy ezer évvel ezelőtt jutottak a wallaceai régióba, mikor is az első őskori neolitikus földművesek Tajvan felől érkeztek a térségbe” – mondta Brumm.

A felfedező alapján „ha ezt az ázsiai származást egy olyan vadászó-gyűjtögető emberben találjuk, aki több ezer évvel a Tajvanról érkező neolitikus emberek előtt élt, akkor ez azt hivatott alátámasztani, hogy valamilyen népcsoport ezelőtt költözött ebbe a régióba Ázsiából”.

A tinédzser maradványa az első ismert csontváz, amely a Toalean kultúrához tartozik, egy vadászó-gyűjtögető csoporthoz, amely 1500-8000 évvel ezelőtt élt Szulavézi déli részén.

A régészek alapján Bessé megközelítően 17-18 éves lehetett, mikor is eltemették. A maradványai mellett őskori kőszerszámokat és vörös okkert találtak. Sírjában elejtett állatok csontjai is voltak.

mti