Megtérülő ingyenes napenergia napkollektor kiépítésével

A természeti erőforrások kizsigerelése már a múlté. A jövő a megújuló energiaforrások, mint pl. a Nap felé fordul, aminek következtében egyre szélesebb körben terjed el a napelem és a napkollektor. A napenergia hasznosítás nem új keletű, de az új technológiák egyre jobb, energiatakarékos napkollektor készítését teszik lehetővé. Felhasználói szemmel ez olcsó, sokszor ingyenes elektromos áramot, hűtést és fűtést, illetve használati meleg vizet jelent.

A közüzemi hálózatok kényelmesek, de semmi esetre sem mondhatóak környezetbarát megoldásnak, ráadásul meglehetősen drágák is. A napkollektor képes a napenergia ciklikus megkötésére, valamint az energia átalakítását elektromos árammá, illetve meleg vízzé. Mivel a napenergia ingyen van, a napkollektor üzemeltetése sem ütközhet anyagi akadályokba. Tudniillik a modern napkollektor várható élettartama akár 40–50 év, és fenntartási költsége közelít a nullához, így a beruházási költsége általában már tíz év alatt megtérülhet. Következésképp az élettartamának hátralevő részében ingyenes energiaforrásként használhatjuk.

Vákuumcsöves napkollektor használati meleg víz előállítására
Vákuumcsöves napkollektor használati meleg víz előállítására

A napenergia hasznosításának két alapvető fajtája a hálózatra kapcsolt, illetve a szigetüzemű rendszer. A különbség abban mutatkozik, hogy az első variációt ott lehet alkalmazni, ahol kiépített közüzemi villamos hálózat található. Az ingyenes napenergia hasznosítása során termelt elektromos áram képes fedezni egy egész családi ház ilyenfajta igényét. Azonban túltermelés, illetve időszakos hiány is lehetséges, amire a napkollektor rendszer fel van készítve. Amikor a napkollektor többlet energiát termel, azt a közüzemi villamos hálózat átveszi és pénzt fizet érte. Amikor azonban a napenergiából származó elektromos áram nem képes fedezni az átmenetileg megnövekedett igényeket, akkor a rendszer a közüzemi villamoshálózatból pótolja a hiányzó mennyiséget. Ezért természetesen a fogyasztó fizet a szolgáltatónak. A rendszer akkor jó, ha a két fizetés kiegyenlíti egymást.

Thermosolar síkkolektor napelem elektromos áram termeléséhez
Thermosolar síkkolektor napelem elektromos áram termeléséhez

A szigetüzemű napelemes rendszer lehetőséget nyújt olyan helyeken is az elektromos áram használatára, ahol nincs közüzemi hálózat. Ennek a fajta napenergia hasznosításnak a kiépítése drágább, de képes teljes függetlenséget biztosítani, lehetőséget teremt az ingyenes elektromos áram, az ingyenes hűtés és fűtés, valamint az ingyenes meleg víz előállítására. Mint látható a napkollektor segítségével befogott napenergia, valamint az átalakított elektromos áram pontos mennyisége fontos paraméter. Ahhoz, hogy a napkollektor technika kivitelezője a legmegfelelőbb rendszert tudja javasolni, alapos ismeretek és számítások szükségesek.

Napelem napkollektor illusztráció
Napelem napkollektor illusztráció

Cegléd környékén klíma és napenergia terén kiváló partner lehet az Ensolar System. Szakemberei nem egy napkollektor telepítését végezték, sok-sok ingyenes kilowatt energiát szerezve ügyfeleiknek. Az Ensolar System megoldásai kiválóan használhatóak ingyenes áram termelésre, hűtési és fűtési energia, valamint használati meleg víz előállítására. A Cegléd központjában található cég nagy tapasztalatával és szaktudásával képes segíteni a tervezésben, a kivitelezésben és a karbantartásban, sőt a napenergia-hasznosítást segítő pályázatok, engedélyek terén is. Cegléd környékén az Ensolar System az Ön napkollektor, illetve napenergia partnere.