Összefognak az építészek, a mérnökök és az állam

A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara elnökével írt alá együttműködési megállapodást Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter. A megállapodás legfontosabb feladataként Lázár János az európai uniós források átláthatóbb, valamint hatékonyabb felhasználását, illetve az építésüggyel összefüggő állami bürokrácia csökkenését emelte ki.

A miniszter kiemelte a sajtótájékoztatón, hogy a megállapodás segítségével el szeretnék érni az építésügyi rendszer hatékonyabb, bürokrácia mentes működését. Az állam ebben a kezdeményezésben a kamara építész és mérnök szakembereitől vár szakmai segítséget, amely a források hatékonyabb felhasználását, valamint az állami ügyintézés hatékonyabbá tételét eredményezheti.

A megállapodás értelmében a vidéki építész és mérnök társadalom közvetlen támogatást élvez, valamint motiválni szeretnék a kamarai életet, illetve a mérnökök helyi felelősségvállalásának kiteljesedését. A Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Barsiné Pataky Etelka hangsúlyozta, minden megrendelő közös érdeke, hogy a mérnökök jó minőségben teljesítsenek, legyen szó állami, önkormányzati vagy magán megrendelésről. A kamara ebben kíván segítségére lenni a miniszterelnökségnek. Barsiné szerint az eljárások leegyszerűsítésével és a beruházások előkészítésének megreformálásával ez lehetővé fog válni.

A Magyar Építész Kamara elnöke, Hajnóczi Péter véleménye szerint, az építész szakmával kapcsolatos legfontosabb teendő az eljárások menetében az egyszerűsítés. Fontosnak tartotta kiemelni a jogalkotás adta lehetőségek kihasználása, illetve a végrehajtás során felmerülő differenciáltságot. Az építési engedélyezés egyszerűsítésének lényegesen könnyebbé tételét javasolta. Az építész kamara elnöke a terv pályázatok biztosítására, illetve ennek fontosságára hívta fel a figyelmet, amely szorosan összefügg a jövőbeni uniós fejlesztési források átlátható, ugyanakkor hatékony felhasználásával.