A legismertebb kormányzati épület

Az Amerikai Egyesült Államok talán legismertebb épülete a Fehér Ház. A Washingtonban található, az Egyesült Államok elnökének hivatalos lakóhelyeként és munkahelyeként számító épület szimbólum, stratégiai központ és turistalátványosság egyben.

A Fehér Ház nem a véletlen folytán alakult át mai funkciójához, de nem is átalakítások során tették alkalmassá feladatának betöltésére, hanem kimondottan, kongresszusi határozatra épült az 1700-as évek legvégén. Már a telek kiválasztásában, illetve az építészek pályáztatásában is nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy olyan épületet alkossanak amely félelmet kelt az oda látogató más államfőkben, illetve politikusokban. Az építészek közül James Hoban-t választották, aki 1792. október 13-án lerakta a Fehér Ház épületének az alapkövét. 8 év építkezés után, 1800. november 1-én fejezték be, az összesen több mint 230 ezer dollárba kerülő épület megépítését.

Az épület első elnöke John Adams volt, aki az átadáskor be is költözött. 1814-ben a brit csapatok elfoglalták felégették Washington nagy részét és a Fehér Házat is kirabolták. Mindössze a külső tartófalak maradtak épen, így más választás nem lévén, a Fehér Házat teljesen újjáépítették. Thomas Jefferson volt az az elnök, aki először engedélyezte a nyilvánosság számára, hogy turista-látványosságként megtekintsék a Fehér Házat. Ez a lehetőség azóta is folyamatosan él, turistaként szinte bárki meg látogathatja a Fehér Házat, ugyanakkor természetesen nem az egész házat, csak bizonyos részeit.

A Fehér Ház épülete a huszadik század elején, köszönhetően az egyre növekvő személyzetnek, bővítése került. Az elnök áthelyezte munkahelyét a Fehér Házba, mivel azelőtt Capitóliumban dolgozott. Az elnök új munkahelye a Fehér Házhoz hozzáépített nyugati szárnyba került és a mai napig itt látja el teendőit.

A Fehér Ház épülete különböző elnökök elnöksége alatt kisebb nagyobb változásokon ment keresztül. Theodore Roosevelt idején például nyugati szárnyban létrehoztak egy kabinetszobát az elnök irodája mellett. William Howard Taft elnök alapította meg az ovális alaprajzú elnöki irodát, amelyet azóta is csak alakja után becéznek. Franklin Delano Roosevelt elnöksége alatt történt az utolsó komoly átalakítás az épületen, amikor is létrehoztak egy új ovális irodát, amely már nem a tetőn keresztül, hanem oldalablakokkal lett megvilágítva. Ugyancsak Roosevelt elnöksége alatt építettek egy úszómedencét, hogy az elnök a sportolási vágyait ki tudja elégíteni. Richard Nixon viszont befedette ezt a medencét, és ebből a helyiségből egy sajtóközpontot alakított ki.

A Fehér Ház másik oldalán található a keleti szárny, amelyet 1942-ben építettek. Itt az épület további irodái találhatók, amelyekben az elnöki feleségek, illetve a hozzátartozó személyzet dolgozik. A Fehér Ház épülete ma az egyik legismertebb kormány épület a világon. Jellegzetes fehér falai, jellegzetes stílusa már messziről felismerhetővé teszi.