A mosószóda a környezettudatos választás

Az egyre inkább környezettudatos nevelés és szemlélet hatására már többször előkerültek elfeledett csodaszerek. Ilyen a mosószóda is, amit állítólag már az ókori Egyiptomban is használtak.

A mosószóda egyszerű kristályos vegyület, tudományos nevén nátrium-karbonát (Na2CO3), megjelenésében fehér por. Vízben kiválóan oldódik, és mint minden mosószernek, a mosószóda ereje is kettősségében rejlik. Egyik felével a koszhoz, másik felével a víz molekuláihoz képes kapcsolódni, ezáltal a szennyeződéseket vízben oldhatóvá teszi. Ugyanakkor a mosószóda 100%-ban természetes anyag, elbomlásakor sem halmozódnak fel káros vegyületek.

A mosószóda a környezettudatos, bőrbarát, tisztító, folttisztító és vízkőoldó választás
A mosószóda a környezettudatos, bőrbarát, tisztító, folttisztító és vízkőoldó választás

Az 1800-as évek közepétől datáljuk a mosószóda széleskörű alkalmazását, amikor kidolgozták az ún. Solvay-eljárást, azaz a szódagyártást. A mosószóda kiváló tisztító és megkötő képességét igaz, hogy már Magyarországon is ismerték a XI-XII századtól fogva, de még sziksó néven. Ennek kiváló tisztító hatását használták rendszeresen elődeink, így a mosószóda bizonyítottan többszörösen kipróbált, előnyösen használható anyag. Háttérbe szorulásának legfőbb oka talán a kis profittermelő képessége lehet, ami kedvező ugyan a vásárlónak, de előnytelen a gyártónak, hiszen egy csillogó-villogó mosószer esetében jelentősen többet lehet kérni. A mosószóda kilónkénti ára mindössze 300-400 Ft körül mozog, amely akár harminc mosáshoz is elegendő mennyiséget takar.

A modern mosóporokkal ellentétben a mosószóda további nagy előnye, hogy könnyen kiöblíthető, teljes mértékben eltávolítható, nem marad benne a ruhában. Ez elsősorban allergiás reakciók csökkentésére, érzékeny bőrűek számára jelent kiváló megoldást, lehetőséget. A mosószóda nem fogja kiszárítani a bőrt, kiütéseket sem okoz, illetve egyéb irritációtól is mentes.

Kiváló tisztító hatása mellett ez a bőrbarát tulajdonsága, illetve károsanyag-mentessége miatt kedvelik leginkább. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a mosószóda nem csak textília mosására alkalmas, hanem kiváló folttisztító vagy vízkőoldó tulajdonságokkal is rendelkezik. A vizet is jelentősen képes lágyítani, ezért a mosógépek belső részeinek védelmét is szolgálja.

A mosószóda használatával nem jelent problémát a zsíros foltok eltüntetése vagy a fürdőszobát csillogó tisztaságúvá varázsolni. A mosószóda adagolható közvetlenül a mosógépbe, de tisztítószerként használva készíthetünk különféle töménységű oldatokat belőle. Az eredmény minden esetben tökéletes. Tiszta, foltmentes és allergén anyagoktól mentes ruhák, illetve ragyogó tisztaság a konyhában és a fürdőszobában.

Mindezek mellett nem szabad elfelejtenünk, hogy a mosószóda természetes anyag, amely nem károsítja a környezetet, a vizeket és az élőlényeket. Használatával nem csak a pénztárcánknak, de a környezetvédelemnek is jót teszünk. Használjuk tehát a mosószóda erejét harmonikusan, környezettudatosan.