Megnyitották az észak-erdélyi autópálya Gyalu-Magyarnádas szakaszát

Megnyitották a forgalom előtt a romániai A3-as, észak erdélyi autópálya Gyalu és Magyarnádas közti kilenc kilométeres szakaszát.

A pályaszakasz a kilenc éve megnyitott Aranyosgyéres-Gyalu autópályát hosszabbítja meg észak felé, és a Kolozsvár-Nagyvárad országutat is összekapcsolja a Kolozsvár-Szatmárnémeti országúttal. Azt követően vált használhatóvá, hogy a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) átvette azt a Szamos fölötti hidat, mely a kilenc éve használt 52 kilométeres pályaszakaszt kötötte össze egy előző évben novemberben átadott, de mindeddig használhatatlan szakasszal.

Narcis Neaga, a CNAIR vezérigazgatója úgy vélte: a legjobb kinézettel rendelkező romániai autópálya-szakaszra hajthatnak fel az autósok.

Andrea Barzanti, a kivitelező Tirrena Scavi társaság munkálatvezetője közölte: azért volt terjedelmes kihívás a két pályaszakaszt összekötő csaknem 700 méteres híd megépítése, mert a munkát az amerikai Bechtel társaság kezdte el, mely egyéni igényeket kiszolgáló hídépítési modern műszaki megoldást használ. A Bechtellel viszont a román állam öt évvel ezelőtt felbontotta a szerződést. A munkálatokat befejező olasz cégnek két daruval kellett a pillérekre helyeznie az amerikai társaság által legyártott, egyenként 170 tonnás összekötő elemeket.

Narcis Neaga a rögtönzött sajtótájékoztatóján kijelentette: a jövő hét elején hirdetik ki az észak-erdélyi autópálya magyar-román határhoz legközelebb eső Bors-Berettyószéplak részének a befejezésére kiírt pályázat nyertesét. Itt is a Bechtel által csaknem 50 százalékban elvégzett munkákat kell befejezni. Azt is közölte még: a most átadott pályát északnyugati irányba meghosszabbító Magyarnádas-Nádasszentmihály-fejezet megtervezésére és kivitelezésére októberben, a Nádaszszentmihály-Berettyószéplak szakasz megtervezésére és kivitelezésére mindazonáltal novemberben hirdetik meg a pályázatot a romániai közbeszerzések internetes rendszerében. Reményét fejezte ki, hogy 2019 tavaszán mindkét szakaszon kiválaszthatják a kivitelezőt. Az igazgató 2021-2022-re valószínűsítette, hogy autópályán lehet közlekedni Marosvásárhelytől a borsi határátkelőhelyig. Közölte még: a határidőket terjedelmes mértékben befolyásolhatja, hogy lesznek-e óvások a pályázatok nyerteseinek a kihirdetése után.

Narcis Neaga kijelentette: az A3-as pályán Marosvásárhely felé novemberben adnak keresztül két – együttesen 13-14 kilométeres – szakaszt. Korábbi sajtóhírek alapján ellenben ezek nem lesznek használatba vehetők, ameddig újabb részek is el nem készülnek.

A CNAIR igazgatója újságírói kérdésre válaszolva közölte: elképzelése alapján sikerül tartani azt az ígéretet, hogy a román centenárium évében száz kilométer autópályát nyújtsanak keresztül.

mti