Tradicionális kínai orvoslást alkalmazó centrum és apartman park alapkövét rakták le Celldömölkön

Tradicionális kínai orvoslást alkalmazó center és egy hozzá kapcsolódó apartman park alapkövét rakták le Celldömölkön, a Vulkán Gyógy- és Élményfürdő szomszédságában.

A 600 millió forintos beruházás kínai magántőkéből valósul meg. A kivitelezés ősszel kezdődik és 2019 év végéig készül el – mondta az ünnepség után az érdeklődőknek Heinrich Máté, a fejlesztést magyar részről koordináló Nyugat-Magyarországi Innovációs Centrum igazgatója.

A kínai befektetők azt várják, hogy minden évben tízezer pácienst is kezelhetnek ezután a központban, a gyógyturizmus növekedése ugyanakkor a szálláshelyek újabb alapokra helyezett kiterjesztését teszi ezután szükségessé – tette hozzá.

Ágh Péter (Fidesz), a térség országgyűlési megbízottja az ünnepségen nyomatékosította: Vas megye északi részén az előző években 10 milliárd forintot meghaladó turisztikai fejlesztés történt, ehhez illeszkedhet a korszerű beruházás.

Fehér László (CSÖCE), Celldömölk polgármestere hívta fel a figyelmet: 2005-ben nyitották meg a Vulkán Gyógy- és Élményfürdőt, ezután 2012-ben a JUFA osztrák szállodalánc építtette négycsillagos szállodakomplexumot, egyben korszerűsítették a fürdőt is.

Csou Hszin-csan, a Kínai Népköztársaság fővárosi nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa közölte: a kínai turisták érdeklődése nő Magyarország iránt, 2016-ban 160 ezer, 2017-ben már 230 ezer kínai turista érkezett ide, az idén várhatóan 300 ezren érkeznek.

Ezt és a gazdasági kapcsolatokat is ösztönzi szerinte, hogy A főváros és Peking közt közvetlen repülőgép járat van, és újabb fejlődést hoz, hogy közvetlen járat indítását tervezik az idén Sanghai és A főváros közt.

Jü Fu-csienYu Fujian, a Tradícióknak megfelelő Kínai Orvosi Szervezetek Közép és Kelet-Európai Szövetségének elnöke kiemelte: a beruházáshoz hozzájárult, hogy az Európai Unió országai közül Magyarországon ismerték el törvénybe foglalva a szokásoknak megfelelő kínai orvoslást.

A projektismertetőben elhangzott: a közeli Ság hegy vulkáni eredetű bazalthegy, magnetikus gyógyhely, amely éppen úgy, mint a Vulkánfürdő gyógyvize, a kínai gyógyászatban is lényeges szerkentyű lehet.

mti