Irodalmi játékok, kiállítások és jellegzetes foglalkozások is lesznek az Országos Könyvtári Napokon

Sajátos programokkal, rendkívüli könyvtárnyitással, irodalmi játékokkal, könyvbemutatókkal és kiállításokkal várják a könyvtárak a közönséget október 1. és 7. közt, az Országos Könyvtári Napok széria keretében.

A könyvtári hivatás egyik legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozata idén három jelentős programhoz kapcsolódik, mindent összevetve szerveznek programokat a Családok Éve, a Kulturális Örökség Európai Éve és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) megalakulásának 25. évfordulójához kapcsolódva is – közölték a szervezők sajtótájékoztatóján.

A Családok Éve alkalmat ad arra, hogy népszerűsítsék a könyvtárak családbarát szolgáltatásait és együttműködő partnerek bevonásával hatékonyságát is erősítsék, amellett alkalmat kínál az esemény új szolgáltatások bevezetésére, az év közben elindított családi könyvtári programok bemutatására, azonfelül többgenerációs események tervezésére is.

A Kulturális Örökség Európai Évéhez kapcsolódva több programot szerveznek az Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása című mottóhoz kapcsolódva, az NKA negyedszázados évfordulója apropóján mindazonáltal bemutatják az Alap segedelemével megvalósult legjelentősebb könyvtári eredményeket.

A hét tematikájának kialakításánál az egyes korosztályok életkori sajátosságai mellett a legaktuálisabb, sokak életére kiható témakörökre is koncentráltak a szervezők: a könyvtári kreatívok témakör alatt kézműves foglalkozásokat, de még kerékpártúrát is szerveznek, lesz mindemellett könyves vasárnap és olvasó-sokk is, amely tematika alatt irodalmi sétát, papírszínházi előadást, felolvasásokat és több családi eseményt, játékot, de még térítésmentes beiratkozást is szerveznek az állam nagyon sok könyvtárában.

Előző évben a rendezvény több mint 7000 programján 250 ezer főnél is többen voltak ott az állam 1878 településének 2229 intézményében.

mti