Megkezdődik a gumiabroncs csere szezonja

Húsvét után megkezdődik a tavaszi autógumi-cserék időszaka, az Abroncs Kereskedőház várakozása alapján a csúcsidőszak április centrumában jósolható.

A vállalat közleményében kitér arra, hogy a 2013-as márciusi tekintélyes havazás óta minden tavasszal lényegesen óvatosabbak az autósok és hetekkel későbbre időzítik az időszakos kerékcserét, mint ezelőtt. Az idén húsvét után egyidejűleg indul el a szezon a keleti és nyugati országrészekben is.

Tiszay Árpád, a társaság kereskedelmi vezetője az információ alapján felhívta a figyelmet arra: az abroncsszektorban is tapasztalható szakemberhiány folytán előfordulhat, hogy 7-10 napos várakozással is számolniuk kell az autósoknak.

Kitért arra, hogy az előző években javulást érzékelnek a szezonális kerékcserék kapcsán: ameddig a pénzügyi válság alatt a gépjárműk egy részével nyári hónapokban is téli gumikkal közlekedtek, ma ez egyre kevésbé sajátos. A nyári abroncs más összetételű anyagból készül, mint a téli, és egy jó minőségű nyári gumival felszerelt gépjármű fékútja közel harmadával is rövidebb lehet, mintha téli lenne rajta – jegyezte meg.

Az AKH azt valószínűsíti, hogy szervizeit a következő hetekben csaknem 100 ezer autós keresi fel. Az 1995-ben hozott létre, most több mint kétszáz embernek munkát biztosító családi vállalkozás 6 saját tulajdonú telephelyet, négy bevásárlóközponti abroncsszervizt, két logisztikai raktárbázist üzemeltet, és webáruházán át is forgalmaz. A vállalat több mint 30 gyártó termékeit forgalmazza, szezonális forgalma eléri a félmillió darabot.

A nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján az Abroncs Kereskedőház Kft. 2016-ban 22,396 milliárd forint árbevétel mellett 394,9 millió forint adózott eredményt ért el az előző évi 20,678 milliárd forint nettó bevétel és 286 millió forint profit után.

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA) ezelőtt közölt adatai alapján 2016-ban Magyarországon csaknem 2,4 millió új gumiabroncsot értékesítettek a gyártók, ami hétéves rekord volt, előző évben az eladott darabszám csaknem 5 százalékkal növekedett.

mti