Az örömről és 1968-ról szól idén a Mediawave

Több mint negyven koncert, száznál is több film és páratlan közösségi programok várják a 28. Tartóshullám Mediawave Együttlét látogatóit április 27-től a komáromi Monostori Erődben – közölték a szervezők.

Az állam egyik legszínesebb összművészeti fesztiváljának két fő témája idén az öröm és 1968 szellemisége. A résztvevők együtt gondolják tovább az öröm megnyilvánulásait az eltérő művészeti ágakban, mindent összevetve a nem kizárólag a film és a zene, hanem az irodalom is beköltözik az erődbe.

A nosztalgiát ébresztő 1968-as témakör aktualitását az időszak óta eltelt ötven év adta, ezenfelül az az erő, ami egy máig ható művészeti látásmódot és lendületet mentett keresztül a korabeli szabad, rebellis szellemből – mondta Durst György, a Mediawave Alapítvány elnöke.

Május 1-ig nézőközönség több mint negyven vetítés esetén száznál is több filmet láthat a Föld minden tájáról. A szervezők a tradicionális vetítések mellett közösségi mozival is készülnek. A néző a filmeket kísérő esemény résztvevője lehet, jobban beleélheti magát a mozgókép világába.

Ilyen esemény követi ezután példának okáért a Szovjet hippik című észt dokumentumfilmet, amely után a kor szellemét idéző „hippitalálkozó” elevenedik meg a helyszínen.

A hazai zenészvilág több küldötte is részt vesz a Mediawave-en, ott lesz Ferenczi György és a Rackajam, Grencsó István, Geröly Tamás is. Hallhatjuk többek közt a Fláre Beás Bandet, a Csallóközi Néptáncegyüttest, ráadásul Taraf de Akácfa zenekart.

A tavalyi sikeres szereplés után idén is fellép a magyar, mongol és orosz tagokból álló DzsinnKalaDzsi, akik április 28-tól 30-ig többször is játszanak az erődben, ezután tradicionális mongol asztallal várják a közönséget.

mti