Már virtuálisan is bejárható a Hild-villa

Hild József Budakeszi út 38. szám alatti egykori villája eddig csak programok alkalmával volt várja az érdeklődőket, mostantól viszont már virtuálisan is megnyitja kapuit a nagyérdemű előtt.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének (MMA MMKI) virtuális sétája esetén végigjárható a földszint és az alagsor, de még a villa körüli kanyargós út is – olvasható a szervezet Közleményében.

Az épületben helyiségről helyiségre lehet kalandozni, míg információkat hallhatnak és olvashatnak a kíváncsiskodók a villa történetéről.

A leglényegesebb tudnivalók az egyes tárgyakhoz kapcsolódó információs boxokban kaptak helyet, amelyeket minden helyiségben külön hanganyag kísér és egészít ki, de elvárásoknak megfelelően ez akár ki is kapcsolható. A kíváncsiskodók a villát virtuálisan végigjárva megismerkedhetnek a ház történetével, Hild József építészetével, a villa felújításának részleteivel, az egyes helyiségek funkcióival és a kutatóintézet munkájával.

Egy gombnyomással előhívható a villa kicsinyített alaprajza, melynek támogatásával bármelyik helyiségbe el lehet jutni egyetlen kattintással, de az is kiderül, hogyan nézett ki a budai helyvidék az 1830-as és az 1840-es években, amikor az 55 éves Hild József megtervezte és megépíttette saját maga részére az épületet.

Kiderül a programból az is, hogy a 2016-os felújítás milyen célból valósult meg, továbbá, miként történt a villa belsőépítészeti kialakítása Kokas László és a Kokas Műterem tervei alapján.

A villa alagsorában felfedezhető boltozatos szoba az egyetlen helyiség az épületen belül, amely egész egészében fennmaradt Hild József eredeti tervei alapján, mivel egyik építész sem változtatott rajta a felújítások esetén. Ezt funkciója is tükrözi, mivel a helyiségben egy emlékszoba kapott helyet a mester építészetét és életművét bemutató tárlattal egyesült erővel, amely eddig csak a találkozók során volt szemrevételezhető.

Most betekintést lehet nyerni ebbe a kis helyiségbe is, ahol minden lényeges információt meg lehet találni a tárlatról. A kertet virtuálisan körbejárva az is kiderül, hogy mikor épült és mi célt szolgált a telken elhelyezkedő másik alkotmány, a Svájci-lak, és miért éppen ebben a stílusban tervezték meg és újították fel.

A hanganyagok és a kiegészítő információk a magyar mellett angol nyelven is elérhetők. A séta az MMA MMKI honlapjáról mobiltelefonról és böngészőből is elindítható, és minden típusú eszközön megjeleníthető.

mti