Aretha Franklin lett az amerikai történelem legkiemelkedőbb énekese

Aretha Franklin az amerikai történelem legkiemelkedőbb énekese a rangos amerikai Rolling Stone magazin listáján. A szemezgetés máris vihart kavart azzal, hogy hiányzik róla Céline Dion.

A 200 legnagyobb énekest felsoroló, újévkor közzétett lista első tíz helyét soul és R&B énekesek uralják, Franklin mögött Whitney Houston lett a második, Sam Cooke a harmadik.

„Minden határt túllép, hogy a listán nem megjelenik Céline Dion, aki a történelem legjobb énektechnikájú előadója” – idézte Jamie Lambert producer, promóter és előadó tweetjét a cnn.com.

A Rolling Stone a lista kísérőszövegében arra hívta fel a figyelmet, hogy mielőtt bárki kommentelni kezdene, legyen tisztában azzal, ez a legnagyobb énekesek listája, nem mindazonáltal a legnagyobb hangoké. „A tehetség hihetetlen, a képesség egyedi” – írták.

A már említett előadókon túl az első 10-be került Billie Holiday, Mariah Carey, Ray Charles, Stevie Wonder, Beyoncé, Otis Redding és Al Green. A rock and roll ikonjai közül Little Richard lett a 11. John Lennon a 12., Freddie Mercury a 14., Bob Dylan a 15., Prince a 16., Elvis Presley a 17., Frank Sinatra mindazonáltal a 19.

A Rolling Stone magazin első alkalommal 2008-ban publikált hasonló, akkor 100-as listát, akkor ismert zenészek voksai alapján. Az időszerű listát a szerkesztőség elemei, a publikáló újságírók állították össze, felölelve a tágabban értelmezett popzene elmúlt száz évét. Ezáltal kerülhetett a legjobb 200 közé az indiai Lata Mangeshkar Amy Winehouse és Johnny Cash közé a 84. helyre) vagy a salsakirálynő Celia Cruz, aki egészen a 18. helyre kúszott fel.

A Rolling Stone listájáról Céline Dion mellett jó egy-két ismert név is hiányzik, mások mellett Dionne Warwick, Diana Ross vagy Sting is.

mti