Idén tizennégy témában tervez emlékérmét kibocsátani az MNB

Tizennégy témában 24 emlékérmét tervez kibocsátani 2023-ban a Magyar Nemzeti Bank, a tematikailag és technikailag is sokrétű emlékérmeprogramban nyolc ezelőtt megkezdett széria folytatása megjelenik – tájékoztatta az MNB a sajtó képviselőit.

Az elképzelések alapján lesz egy rendhagyóan nagy értékű arany, ezenfelül kilenc ezüst és öt önálló színesfém emlékpénz, és forgalomba kerülnek a nemesfém emlékérmék színesfém változatai – írták a közleményben.

A témák közt nagymértékű történelmi, akadémiai és művészeti évfordulók megjelennek, köztük a magyar nemzeti himnusz megírásának és Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma, illetve az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója.

Az irodalmi évfordulók közt lesz a felvilágosodás egyik legjelentősebb magyar költője, Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulója is, de megjelenik a programban a fennállásának 300. évfordulóját ünneplő Magyar Nemzeti Levéltár, és a 75 éve funkcionáló Országos Mentőszolgálat áldozatkész munkája előtt is emlékérme-kibocsátással tiszteleg az MNB.

Újabb taggal bővül az Országépítő királyok Árpád dinasztiájából széria, benne az év legértékesebb arany emlékérméjével, amely rendhagyóan alacsony, 500 darabos példányszámban jelenik ezután meg.

Évtizedes múltra visszatekintő sorozatok is folytatódnak, ilyen a nemzeti emlékhelyeket, vagy a magyar felfedezőket és találmányaikat népszerűsítő érmesorok. A magyar pásztor- és vadászkutya-fajtákat, amellett a Magyar népmesék rajzfilmsorozatot bemutató neves érmesorozatok is új taggal gazdagodnak, melyek fókuszában hungarikummá vált nemzeti értékeink állnak. Két új elemmel bővül a magyar származású matematikai Wolf-díjas kutatókat felvonultató széria is.

Az emlékérmék alakjai változatosak lesznek, a standard kör alakú érmék mellett négyzet, amellett téglalap alakú (a magyar felfedezőket és találmányaikat, ezenkívül a magyarországi nemzeti parkokat bemutató széria új tagja), és hatszögletű emlékérme (a Nemzeti Hauszmann Program emlékérme-sorozat új eleme) is megjelennek a programban. Az utóbbi különlegessége, hogy a darabjai mozaikszerűen összeilleszthetők lesznek.

Az emlékérméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. a program elemeire előjegyzési esélyt kínál január 16-tól 21 naptári napon át, továbbá az előjegyzési keret erejéig. Az ez évi első kibocsátás, a Himnusz megírásának 200. évfordulójára készülő emlékérme ezüst és színesfém változatai előjegyzés nélkül lesznek megvásárolhatók a Pénzverő értékesítési csatornáin. Részletes információ az előjegyzési és értékesítési rendről a www.penzvero.hu-n válik hozzáférhetővé – áll a közleményben.

mti