Magyar dominancia az ez évi Microsoft CEE Startup Award versenyen

Négy díjat osztottak ki a Microsoft CEE Startup Award verseny döntőjében, ezekből kettőt hazai vállalkozások vittek el. A fenntarthatóság kategóriában a Volteum, a fintech kategóriában mindazonáltal a FintechX Technologies lett a győztes.

A 2022. február 24-én megtartott Demo Day eseményen a Microsoft CEE Startup Award verseny döntőjébe jutott tíz régióbeli startupnak adatott meg a mód, hogy röviden bemutassák a vállalkozásukat, valamint válaszoljanak a verseny zsűritagjainak – akik közt Weiszbart Zsoltot, a Day One Capital partnerét is viszontláthattuk – kérdéseire. Végül négy kategóriában állapítottak meg nyerteseket: a fenntarthatóság kategóriában a magyar Volteum, az egészségügy kategóriában a romániai Medicai, a kereskedelmi kategóriában a görög BibeCoffee, a fintech kategóriában mindazonáltal az szintén magyar FintechX lett a befutó. A nézők szavazatai alapján a Nézők Díjat a BibeCoffee érdemelte ki. A díjnyertes startupok mellett a magyar Cytocast is bejutott legjobb tíz közé, ezáltal elmondható, hogy a versenyen a magyar résztvevők kiemelkedően jól szerepeltek. A versenyen induló vállalkozások mind részei a Microsoft for Startups programjának, mindent összevetve nagyban támaszkodnak a Microsoft technológiájára, azonkívül növekedésükben is számíthatnak a Microsoft kiterjedt vállalkozásbeli hálózatára.

Amint azt a díjkiosztást megelőző panelbeszélgetésen Andrei Roth, a bukaresti székhelyű, internacionális hírű folyamatautomatizáló UiPath kereskedelmi igazgatója hangoztatta, a térségünkből kikerülő startupokra mindinkább igaz, hogy nem nyugati mintákat másolnak, hanem saját innovációkkal hódítják meg az internacionális piacokat. Myladie Stoumbou, a Microsoft regionális igazgatója azt emelte ki, hogy a Microsoft co-sell programjának betudhatóan egyre több tehetség marad a szülőhazájában annak gazdaságát gyarapítva. Helyette, hogy elköltöznének nagyobb vállalkozásbeli lehetőségeket ígérő országokba, inkább exportképes termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek a külpiacokra.

A FintechX Technologies innovációért felelős vezetője és társalapítója, Gémes Tamás alapján a Microsoft CEE Startup Awards jó alkalom volt széles közönséggel megismertetni a nyílt bankolás, nyílt pénzügyek és a banking-as-a-service (BaaS) előnyeit és üzemelését, ugyanis ezekre olyan új szolgáltatások épülnek, amelyeknek a jogszabályi és technikai feltételei csak egy-két éve adottak. A korszerű szolgáltatások példának okáért lehetővé teszik, hogy a vásárlók az adott bolt vagy szolgáltató weboldalán közvetlenül vegyenek igénybe pénzügyi szolgáltatásokat, tipikusan kölcsönt, a sokszor körülményes banki ügyintézés mellőzésével. „Szolgáltatásainkat, ahol lehet, az Azure felhőjére építjük, legfőképp azért, mert a Microsoft felhőtechnológiája nagy elfogadottságnak örvend a pénzügyi szektorban. Az a tény, hogy szolgáltatásainkat alkalom nyílik a nemzetközileg elfogadott FSI Amendment keretein belül nyújtani, garanciát jelent az ügyfeleink részére a biztonságra” – nyilatkozta a mester. Megjegyezte: a verseny fintech szekciójában kiérdemelt első helyezésükre módfelett lényeges visszaigazolásként tekintenek, mivel ez az eredmény megerősíti, hogy az ágazati befektetők is komoly fantáziát látnak a nyílt bankolási szolgáltatások fejlesztésében. A Microsoft co-sell programra és a versenyre Gémes Tamás úgy tekint, mint amely támogatja a céget újabb partnerkapcsolatok kiépítésében, intézményi befektetők elérésében és a nagy határon túli piacok meghódításában.

A Volteum szolgáltatásai közzé tartozik flották elektrifikációja és a mindennapos üzemeltetés optimalizálása. Szoftverük valós idejű és historikus adatokat felhasználva precíz becslést ad az aksik merülésére, ezáltal mindazonáltal optimalizálja a működést és az útvonalakat a járművek részére. A Volteum a Microsoft CEE Startup Awards verseny révén szeretné bővíteni internacionális kapcsolatrendszerét és betörni újabb külpiacokra. A számítógépes program fejlesztésében nagyban támaszkodnak a számukra díjmentesen elérhetővé tett Azure felhőszolgáltatásra. „Az elektromos járművek, ezen belül is az elektromos flották piaca évről évre dinamikusan bővül, és hatalmas lehetőségeket ígér a határon túli terjeszkedésre. A legnagyobb partnereink most Németországban, az Egyesült Királyságban és Magyarországon vannak, de újabb nyugat-európai piacokon is szeretnénk megvetni a lábunkat” – nyilatkozta Tóth Zsófia a Volteum társalapítója és ügyvezetője a verseny és a díj kapcsán.

A Microsoft CEE Startup Award verseny társrendezője a HubHub volt, a rendezvényt annak prágai irodájából közvetítették. A versenyt azért alapították, hogy a Microsoft for Startup programban résztvevő vállalkozásoknak platformot biztosítsanak megoldásaik bemutatására. A február 24-i eseményen a már felsoroltakon kívül a BatteryCheck, a Born Digital, a Modex, HautAI és a Circularo is finalista volt.