A Föld zenei piaca csaknem 26 milliárd dollár értékű volt előző évben

A Föld zenei piaca 25,9 milliárd dollár (8781 milliárd forint) értékű volt előző évben.

Olyan előadóknak betudhatóan, mint a BTS, Taylor Swift vagy Adele, a Föld zenei bevételei múlt évben nőttek a leggyorsabb ütemben több mint húsz év óta: 18,5 százalékos növekedéssel elérték a 25,9 milliárd dollárt, ami az 1990-es évek óta a legmagasabb szint – írta a BBC hírportálja.

A növekedés hajtóereje a streaming volt: a 2020-as 443 millióról 523 millióra emelkedett az előfizetők száma. Az egész bevétel 63 százalékát hozta a streaming, a vinyl illetve egyéb fizikai adathordozók 19, a letöltések négy százalékot képviseltek.

A fennmaradó 11 százalék jogdíjakból, filmekben, tévében és reklámokban felhasznált zenék díjaiból állt össze.

A Föld zenei ipara hét egymást követő évben növekedett az iparág internacionális szervezete (International Federation of the Phonographic Industry, IFPI) alapján.

„Módfelett biztató. Sötét időket éltünk 1999 után, az iparág 40 százalékkal esett vissza. Nem gondoltuk volna, hogy idén 60 vagy 70 országban is növekedést tapasztalunk” – mondta Frances Moore, a szervezet cégvezetője.

Noha a streamingszolgáltatás az iparág újraéledésének motorja, a digitális letöltésen kívül minden formátum bevételei növekedtek múlt évben, a CD-k első alkalommal ebben az évezredben, amíg a vinyl 51 százalékkal erősödött.

A streaming – melybe az előfizetői és a reklámokkal támogatott zenehallgatás is beletartozik – ugyancsak növekedett, már 16,9 milliárd dollárt ér.

Ugyan a lemezcégeknek jó hírt jelent a növekedés, a független szektor arra figyelmeztetett, hogy a profit nincs egyenlően elosztva.

Az IFPI által képviselt minden lemezcég felfüggesztette oroszországi üzemelését Ukrajna orosz inváziójának februári kezdete óta. Az egyébként jelentősnek számító orosz piac a mindenre kiterjedő bevételeknek viszont mindössze 1,3 százalékát (csaknem 336 millió dollárt) képviseli, ami azt jelenti, hogy ez a lépés nem befolyásolja figyelemre méltóan a átfogó zenei piacot – mondta Moore.

Az Egyesült Államok zenei piacának bevételei 22 százalékkal nőttek, ezzel világelsők, a pandémia okán lezárt Ausztrália piaca növekedett a leglassabban, csak 3.4 százalékkal.

A dél-koreai BTS fiúegyüttes hozza a legtöbb bevételt már második éve, miután háromszor kerültek az amerikai Billboard slágerlistája élére, és egy Grammy-jelölést is begyűjtöttek.

2021 második legjobbja az amerikai Taylor Swift lett, amiként egy évvel ezelőtt is, az angol Adele idén a harmadik helyre futott be. Negyedik albuma, a 30 az év legnagyobb sikerévé vált, 4,7 millió példány kelt el belőle, az év kislemeze The Weeknd Save Your Tears-e lett.

mti