Közeli felvétel készült a Jupiter legnagyobb holdjáról, a Ganymedesről

Közeli felvételeket alkotott a Jupiter legnagyobb holdjáról, a Ganymedesről az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Juno nevű űrszondája.

A felvételek csaknem ezer kilométeres távolságból készültek. Az elmúlt két évtizedben nem volt ilyen közel űreszköz ehhez az égitesthez – írtja a BBC hírportálja.

A Ganymedes a Jupiter négy, Galilei által felfedezett holdjának (Galilei-holdjának) egyike és a legnagyobb a Naprendszerben.

A Juno felvételén rendkívüli részletességgel megfigyelhető a óriási hold sok ütést kapott és repedezett felszíne. A képeket egymáshoz viszonyítják az amerikai űrügynökség Galileo (1995-2003) és Voyager (1979) szondájának felvételeivel, hogy megállapítsák, történtek-e változások.

„Ez a legkisebb távolság, melyre szonda évtizedek óta megközelítette ezt az hatalmas holdat. Nem fogjuk elsietni a akadémiai következtetések levonását, de addig is szolidan csak gyönyörködünk ebben az égi csodában” – mondta Scott Bolton, a San Antonióban található Délnyugati Kutatóintézet munkatársa, a Juno projekt vezetője.

mti