Világörökségi helyszínek újulnak meg Pécsett

Korszerűbb lesz több világörökségi színtér Pécsett: a munkaterület átadásával már kezdetét vette és 2022 végéig tartó kivitelezésre 900 millió forintot költenek – tájékoztatta a polgármesteri hivatal a sajtó képviselőit.

Azt írták: a Cella Septichora Látogatóközpont, az Ókeresztény Mauzóleum rekonstrukciójára, emellettés az Apáca utca 8. szám alatti építmény védőépületeinek felújítására, restaurálására az önkormányzat, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., illetve a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. konzorciumi megállapodásának eredményeként kerül sor.

A projektnek betudhatóan látogathatóvá válnak ezelőtt csak korlátozottan bemutatott sírkamrák, és mindhárom helyszínen sansz nyílik az emlékhelyek megismerését segítő kiállítás- és multimédiafejlesztésre is – tették hozzá.

Jelezték, hogy a beruházás a nyilvánosságnak nyitott világörökségi helyszínek számának növelését, az ókeresztény emlékhelyek kitűnő egyetemes értékeinek megőrzését, védelmét, a turisztikai vonzerő, a látogatószám, továbbá a munkalehetőségek bővülését is szolgálja.

Pécs hatodik magyarországi helyszínként 2000. november 27-én került fel az UNESCO világörökségi listájára.

A Világörökség Bizottság értékelése alapján a 4. századi ókeresztény kápolnák, a temető és annak festett sírkamrái építészeti és művészeti szempontból is páratlan bizonyítékai egy rendkívüli történelmi folytonosságnak, amely átfogja és társítja a Római Birodalom 4. századi hanyatlásától a Frank Birodalom 7. századi hódításáig terjedő időszakot.

A baranyai megyeszékhelyen 1782 óta több száz téglasír, több tucat kőből és téglából épített kisebb sírkamra, ráadásul nagyobb méretű temetői objektum bukkant fel. Egy részük festett, belső tereiket bibliai jelenetekkel és szimbólumokkal díszítették, ami fokozza egyediségüket, egyetemes kulturális értéküket.

A 2005/2006-ban végzett ásatásokat követően az ezelőtt már bemutatott, és az újonnan feltárt emlékeket a 2007-ben megnyílt Cella Septichora Látogatóközpont fogja össze.

A nagyrészt helyreállított, így várja az érdeklődőket föld alatti és a földfelszíni építmények megőrizték a késő római temető hangulatát. A kíváncsiskodók a falképeken át nemcsak a késő római kori kereszténység eszmeiségéhez kerülhetnek közel, hanem láthatják azt is, hogy a korszerű vallás nem sokkal elterjedése után milyen egyedi művészeti alkotásokat inspirált.

mti