Közel 700 millió forintos turisztikai fejlesztés alapkövét tették le Tihanyban

Közel 700 millió forintos turisztikai fejlesztés alapkövét tették le Tihanyban: a Csokonai-ligetben új tanösvényt formálnak ki, megújulnak a teraszkertek, azonfelül az apátsági lépcső.

Az alapkőletétel alkalmából tartott sajtótájékoztatón Tósoki Imre, Tihany polgármestere (Fidesz-KDNP) közölte, hogy a fejlesztés részben uniós, részben hazai forrásból megvalósuló, összesen 1,9 milliárd forintos beruházás elemeként jön létre. Kijelentette még, hogy az összegen belül 1,2 milliárd forintból gazdálkodik az önkormányzat, 700 millió forintból ugyanakkor az apátság végzi a felújításokat.

Közölte: a beruházások részeként már megkezdték a tihanyi művészeti élményház megvalósítását, ugyanakkor a Visszhang domb karbantartását, az újonnan megkezdett fejlesztéssorozat mindazonáltal jövő héten indul az apátsági lépcső bontásával. A munkálatok befejezése az elképzelések alapján idén ősszel kiszámítható.

Tósoki Imre kifejtette: a Csokonai ligetben formálják ki a nyelvemlék-tanösvényt, amely a magyar irodalom jeles alkotóinak állít emléket, az apátsági lépcsősor mellett az apátság ezeréves történetét bemutató kőelemeket helyeznek el.

A helység 2030-ig megfogalmazott fejlesztési stratégiája összesen 40 beavatkozást magába foglal, amelyek eredményeként korszerűbb lesz Tihany turisztikai kínálata – tette hozzá.

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója azt mondta, hogy Tihany „turisztikai szempontból internacionális szinten is értékesíthető helység”. A beruházásnak betudhatóan ugyanakkor a helység új arculatát meghatározó infrastruktúra jön létre.

Mihályi Jeromos, a Tihanyi Apátság perjele az együttes gondolkodás és a tevékenykedés fontosságát emelte ki. Az apátság értékeit a korszerűsítésnek hála három helyszínen, a múzeumban, a Csokonai-ligetben és a Belső-tó szélén lehet ezt követően megismerni – fűzte hozzá.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési megbízottja úgy vélte, hogy a Balaton az előző években reneszánszát éli, így szerinte kiemelten fontosak a korszerű vendégkört is megcélzó tihanyi fejlesztések.

mti