Két megjelenítő egy állványon – sokféleképpen elhelyezhetjük és mozgathatjuk ezzel a modern megoldással a képernyőinket

A felhasználók megjelenítők felé támasztott igényei igen változatosak lehetnek az ergonómia és a felhasználói behatás szempontjából is. A szokásoknak megfelelő monitorállványok alkalmas beállítása gyakran problémás és időigényes folyamat, mindazonáltal praktikus magasságban és szögben elhelyezett képernyővel vagy képernyőkkel meghatározóan javítható a felhasználó munkavégzés közbeni testtartása, ez ugyanakkor a hatékonysága mellett hosszabb távon a jóllétére is pozitív hatással lehet.

Felhasználói és szoftveres igények

Több munkakörben elősegíti a hatékonyságot, ha több futó programot vagy az éppen használt számítógépes program a lehető legtöbb elemét egyszerre látják a felhasználók, ezekhez mindazonáltal kényelmesen és szélsebesen hozzáférnek – ilyenkor a legkézenfekvőbb megoldás egy második képernyő használata. Gyakran felmerülő probléma, hogy a második számítógéphez kapcsolt kijelzőt a felhasználók nem tudják ideális pozícióban elhelyezni: a legtöbb állvánnyal a megjelenítőt csak egy vagy két irányban lehet mozgatni és a be- és átállítás folyamata is problémás. Az íróasztalon mindazonáltal korlátozott mennyiségű hely áll a rendelkezésünkre, aminek a tekintélyes hányadát egy – vagy adott esetben két – monitorállvány el is foglalja.

Az egyes munkához használt szoftverek közt vizuális kiterjeszthetőség tekintetében is különbség van abból a szempontból, hogy függőleges vagy inkább vízszintes elrendezésben láthatjuk és érhetjük el gond nélkül a használt felület egyes elemeit – ebbe természetesen beleszólhatnak az egyéni preferenciák és megszokások is. Az LG – most már hazánkban szintén rendelkezésre áll – konkrétan komplex munkavégzésre tervezett Ergo Dual monitorpárja a hozzá tartozó speciális állvánnyal egész rugalmasságot garantál a használat alatt: a két monitor külön-külön mozgatható és elhelyezhető csaknem minden pozícióban és elrendezésben.

A monitorpárhoz tartozó jellegzetes Dual Ergo állvány a csoportos leleményes és másfajta kooperatív munkafolyamatok hatékonyságát is segítheti: a képernyők mindkét irányban 335 fokos szögben elforgathatóak, ezáltal az asztal körül ülők részére is nehézség nélkül láthatóvá tehetjük, ami a képernyőkön megjelenik. Az állvány játszva és biztonságosan, egy specifikus talppal rögzíthető az íróasztalhoz, a vezetékek ugyanakkor a váz belsejében elvezethetőek, ezzel tekintélyes helyet tehetünk szabaddá az íróasztalon.

Kényelem és hatékonyság

A munkavégzés közbeni komfortérzetünket befolyásoló tényezők tekintélyes hányadát jellemzően viszont nem érzékeljük, mindazonáltal ezek a teljesítményünk mellett hatással lehetnek az egészségünkre is. Mint amilyen a nem korrekt testtartás, ami példának okáért hát- és nyaki fájdalmakat, vagy másfajta egészségügyi problémákat okozhat, ráadásul akár időálló, beszűkült légzés is lehet a velejárója. Ezeknek a tényezőknek egyenes következménye lehet a koncentráció, a teljesítmény és az általános jóllét romlása.

Munkaállomásunk elrendezésekor ennek köszönhetően kardinális odafigyelniük a megjelenítő vagy monitorok testhezálló elhelyezésére, merthogy ez számottevően meghatározza a munkavégzés közbeni testhelyzetünket. A monitorpárhoz tartozó Ergo Dual monitortalp érdemben azt jelenti, hogy a megjelenítőt bármilyen pozícióban elhelyezhetjük magunk előtt: az állvánnyal a kijelző magasságát, távolságát, dőlésszögét és forgatási szögét is kényelmesen szabályozhatjuk, mindent összevetve a képernyőt az asztal fölött csaknem minden pozícióban rögzíthetjük. A személyre szabható beállítási lehetőségekkel egészségesebb testtartás válik hozzáférhetővé munkavégzés közben, ez ugyanakkor rövid és hosszú távon is kimagasló pozitív hatással lehet a teljesítményünkre.