Iseumi játékok kezdődnek Szombathelyen

Olasz tenoristák gálaműsorával július 24-én, szerdán megkezdődnek az Iseumi játékok Szombathelyen, a szabadtéri előadásokon musicalt, ugyanakkor opera, operett és jazzdalokat ötvöző koncertet is műsorra tűznek.

A három tenor gálán Giorgio Casciarri, Domenico Menini és Alessandro Goldoni énekel, a zenei hátteret a Savaria Szimfonikus Zenekar adja. A nápolyi dalok – az olasz belcanto – M Denis Biancucci zongorakíséretével hangzanak el, az előadást Thomas Kornél amerikai-magyar karmester vezényli – hangoztatta az érdeklődőknek Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója.

Július 27-én a zalaegerszegi Kvártélyház Szabadtéri Színház a Gyönyörű nyári nap című Neoton-musicallel érkezik az Iseumi játékokra. Böhm György és Korcsmáros György szerzőpáros művét Tompagábor Kornél rendezésében mutatják be. A produkcióban a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek leginkább közkedvelt Neoton-dalai – köztük a Kétszázhúsz felett, a Santa Maria, a Don Quijote és a Tini-dal – hangzanak el. A főbb szerepeket Debrei Zsuzsanna, Szakály Aurél, Ecsedi Erzsébet, Hertelendy Attila és Magyar Cecília játssza.

A szabadtéri játékokat július 30-án Miklósa Erika és a Korszerű Art Orchestra hangversenye zárja. A koncerten Fekete-Kovács Kornél karmester vezényletével olasz dalok, operaáriák, operettek csendülnek fel és részleteket adnak elő a Liszt Ferenc-díjas trombitaművész zeneszerző szerzeményeiből és átirataiból. A „jazzelemekkel tarkított” produkció a Másképp című lemez koncertje – emelte ki Kiss Barna.

Az Iseumi játékok történetéről hangoztatta: a csaknem 2000 éve épült Isis szentély maradványait 1955-ben fedezték fel. Az első szabadtéri operát – a Varázsfuvolát – 1964-ben a „romok közt” szervezték össze, ezután a szakrális hely hangulatához illő, idili műveket játszottak, ahol országosan elismert énekesek léptek fel.

A nyolcvanas években az Iseum „kezdett elhanyagolódni, az operajátszás hagyománya is eltűnt”, de a szentély felújítását követően, 2011-től ismételten mód nyílt rá, hogy rendkívüli múzeumi környezetben mutassanak be szabadtéri operaelőadásokat. Elsőként újból a Varázsfuvolát tűzték műsorra, ezután a hagyományos operák mellett operetteket, zenés darabokat és rockmusicaleket is bemutattak: a legnevezetesebb előadás a Jézus Krisztus Szupersztár című rockopera volt – idézte fel a szimfonikus zenekar igazgatója.

mti