Alan Turing matematikus portréja lesz a modern 50 fontoson

Alan Turing matematikus portréja megjelenik a két év múlva forgalomba kerülő új brit 50 kardinális bankjegyen.

Mark Carney, a Bank of England kormányzója hozta nyilvánosságra a manchesteri tudomány- és ipartörténeti múzeumban a mindenre kiterjedő lakossági konzultáció eredményeként született döntést. Az angol jegybank vezetője alapján Turing háborús hős volt, akinek tevékenysége hatalmas hatást gyakorol még a mai nemzedékek életére is.

Alan Turing, akit a korszerű számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának megalapozójaként tisztel a akadémiai utókor, a II. világháború folyamán annak a csoportnak az élén állt, amely a Bletchley Parkban, az angol katonai hírszerzés kódfejtésre szakosodott korábbi centrumában feltörte a német hadvezetés által megfejthetetlennek hitt Enigma-kódot. Ezt a kódot használták az Atlanti-óceán északi vizein szövetséges konvojokra vadászó, a háború első szakaszában súlyos veszteségeket okozó német tengeralattjárók kommunikációjához is. A kód feltörése egyes történészi vélemények alapján évekkel rövidítette le a háborút.

Turingot e rendkívüli vívmány ellenére homoszexualitása folytán 1952-ben „súlyos közszeméremsértés” vádjával elítélték. Az ítélet úgy szólt, hogy Turing vagy börtönbe vonul, vagy „önkéntes” kémiai kasztrációnak veti magát alá. Turing végül e kezelést választotta, ám alig két évvel később, 1954-ben, pár nappal 42. születésnapja előtt meghalt. Alan Turingot II. Erzsébet királynő az angol kormány kezdeményezésére 2013-ban pótlólagos kegyelemben részesítette.

A Bank of England által kezdeményezett társadalmi konzultáció résztvevői olyan akadémiai hírességeket jelölhettek, akik valós személyek voltak, de már nem élnek. A jegybankhoz a konzultáció hat hete alatt 227 ezer javaslat érkezett 989 egykori tudósra.

Az 50 kardinális a legmagasabb címletű brit bankjegy, de a hétköznapi bankjegyforgalomban igen ritkán lehet vele találkozni, a készpénzfizetések túlnyomó része az 5, a 10 és a 20 jelentős bankókkal történik.

A Bank of England három éve indította el az angol készpénzállomány egész megújítását és már forgalomban vannak a korszerű, polimer alapanyagú öt- és tízfontos bankjegyek.

Az ötfontoson Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök, a modern tízesen a ma is az egész világon szerfelett felkapott, 1817-ben elhalálozott angol írónő, Jane Austen portréja érzékelhető.

A korszerű, szintén polimer alapanyagú 20 lényeges jövőre kerül forgalomba, J. M. W. Turner XVIII-XIX. századi angol festőművész önarcképével.

mti