Heves megyei településeket vendég könyvtárbuszt osztottak ki Egerben

Heves megye 23 települését rendszeresen vendég és ott mobil könyvtári szolgáltatásokat nyújtó, korszerűen felszerelt könyvtárbuszt osztottak ki Egerben.

A rendezvényen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár azt mondta el: jelentős a könyvtárak közti összefogás és az állam kulturális kincseinek minél szélesebb körű megismertetése.

Rámutatott arra, hogy a Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg után Heves megyére is kiterjedő könyvtárbusz-program azt üzeni, hogy ki kell törni a megszokott keretekből és az intézmények falai közül más módon kell a kultúrát eljuttatni az emberekhez. A különlegesen felszerelt, korszerű jármű megjelenése kéthetente érkezik ezt követően az érintett hevesi települések lakóihoz, kiemelten a fiatalokhoz – nyilatkozott.

Habis László, Eger polgármestere nyomatékosította: a település büszke történelmi értékeire, köztük több mint 250 éves főegyházmegyei könyvtárára. Ugyanakkor jelenére is büszke, benne az Év könyvtára elismerést is kiérdemelt, minősített Bródy Sándor Megyei és Települési Könyvtárral. A bibliotéka jeles olvasást népszerűsítő programjai mellett továbbfejlesztett, nyitott és kezdeményező, ezt igazolja egy közelmúltbeli akciója is, melynek keretében könyvautomatát létesítettek a településben – tette hozzá.

Felidézte azt, hogy a napokban adományozták a csaknem félmilliárd forintból felújított, egykori tiszt klub épületében kialakított könyvtárat, melynek végleges otthona a Nagypréposti palotában lesz ezután. A most felavatott könyvtárbusz ezt kiegészítve a 21. század technológiájával nyújt támogatást a vidéki településekre is eljuttatni az olvasás élményét – hangoztatta a polgármester.

Tőzsér Istvánné, a könyvtár igazgatója az érdeklődőknek hangoztatta: a Bródy Sándor Megyei és Települési Könyvtár 68 millió forintot fordított a könyvtárbusz-program helyi megvalósítására az Emberi Kapacitás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) segítségével. A klímaberendezéssel is felszerelt jármű belsejében 1500 kötet és dvd, 3 számítógép, nagyképernyős televízió, projektor fedezhető fel. Minden olyan szolgáltatás elérhető a buszban, amelyekkel eddig csak szokásos könyvtárban találkozhattak az olvasók: könyv- és dvd-kölcsönzés, folyóiratok, számítógéphasználat, wifi, multimédiás szerkezetek használata.

Ezenfelül a busz külső oldalán QR-kódok vannak elhelyezve, amelyek támogatásával okoseszközökön könyvek, megzenésített versek, mesék állnak rendelkezésre.

mti