Haladó szellemű gépparkkal bővül a debreceni onkológiai ellátórendszer

Új gépparkkal bővül a debreceni onkológiai ellátórendszer – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a sajtó képviselőivel.

A közlményben emlékeztettek, az Emmi az Országos Onkológiai Intézet szakmai segédkezésével 2018-ban dolgozta ki a Magyar Nemzeti Rákellenes Programot.

Ennek hála – Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének vezérlésével – áttörő klinikai eredmények érhetőek el az onkológiai betegellátás területén, tetejébe a gyógykezelésre szoruló betegek lakóhelyükhöz közeli, megyei centrumokban kaphatják meg a legújabb daganatdiagnosztikai és daganatterápiás kezeléseket – fűzték hozzá.

Kiemelték: a kormány segedelemével ezúttal a Debreceni Egyetem Klinikai Centrum (DE KK) több mint kétmilliárd forint értékű beruházást valósíthat meg, amely hosszú távon biztosítja a magas szintű betegellátás technikai keretrendszerét, és a klinika ellátási hátterét.

Felhívták a figyelmet, hogy a DE KK ellátási területéhez közel kétmillió lakos tartozik. Az aktuális fejlesztéssel magas szintű, képi vezérelt sugárterápiára (IGRT), stereotaxiás besugárzások végzésre alkalmas géppark jöhet létre a DE KK-ba.

Hozzátették, a korszerű modern műszaki megoldást képviselő háttér biztosítja a legkorszerűbb külső besugárzási technikák alkalmazását a daganatos betegek kezelésénél, garantálja a magas szintű betegellátást, a képvezérelt precíz kezeléseket, és a robbanásszerűen bővülő intra- és extracranialis sugársebészeti, sugárkezelési beavatkozásokat.

„A klinika gyógyító és kutatási eredményei eddig is kiválóak voltak, a megújuló gépparkkal mindazonáltal még eredményesebbek lehetnek” – áll a közleményben.

mti