A testszag és másfajta bűzök észlelésének mechanizmusát azonosították

A testszag és másfajta bűzök észlelésének mechanizmusát azonosították amerikai szakemberek – írja a The Guardian.

A csaknem 400 szaglóreceptornak mindössze töredékéről mutatták ki eddig, hogy részt vesz a specifikus szagok észlelésében.

„Még állandóan meglepő módon keveset tudunk arról, hogyan működnek a szaglószervi receptorok, miként lépnek egymással kapcsolatba, hogy kódolják az észleléseket” – mondta Joel Mainland, a Pennsylvaniai Egyetem és Monell Chemical Senses Center együttes tanulmányának társszerzője.

A már feltárt receptorok közt van példaként a cis-3-hexen-1-ol nevű, a frissen vágott fűre emlékeztető illatú kémiai anyagot érzékelő receptor és az androsztenon nevű, a szteroidhormon érzékeléséhez köthető receptor. Utóbbi az egyén genetikai felépítésétől függően lehet vizelethez hasonlatos vagy szantálfa illatú, és akár illattalan is.

A tudósok most felfedezték azt a szagreceptort, mely a testszag, továbbá azt, amely a pézsmaszerű illat észleléséért felel.

A Plos Genetics című akadémiai lapban megjelent tanulmány alapján Mainland és kollégái ezer kínai embert kértek meg, hogy 100 precíz skálán értékeljék tíz szaganyag intenzitását és kellemességét.

A szagok közt szerepelt a galaxolid, egy szintetikus pézsma, és a 3 M2H. Ez a megközelítőleg 120 testszagú vegyi anyag egyike, de amely önmagában hordozza ezt a „jellegzetes illatot”.

A szakértők ezt követően az eredményeket összevetették a minden résztvevő egész genomjának elemzéséből származó adatokkal.

Az eredmények megerősítették az ezelőtt felfedezett összefüggéseket az érzékelés, az intenzitást és a specifikus szagreceptorok genetikai változatai közt négyből három illat, köztük az androsztenon tekintetében is.

A tudósok találtak genetikai variánsokat is, amelyek a galaxolid és a 3 M2H pézsmaillatának érzékeléséhez kapcsolódnak. Ezáltal első alkalommal azonosították emberben azokat a szagreceptorokat, amelyek részt vesznek ezen illatok észlelésében.

Mainland alapján eredményeik akár gyakorlati haszonnal is járhatnak példának okáért személyi higiéniai portékák fejlesztésénél.

mti