A Ford Performance csapata új Mustang GT3 versenyautót fejleszt, ami 2024-ben lép ezt követően pályára Daytonában

A Ford Mustanggal tér vissza a Ford a mindenre kiterjedő autóversenyzés világába; a 2024-ben pályára lépő új GT3-ast a Ford Performance csapata készíti fel a motorsport kemény megpróbáltatásaira.

A korszerű Ford Mustang GT3 versenyautó az internacionális Motorsport Szövetség (IMSA) 2024-es szezonjában fog bemutatkozni a Daytona 24 órás futamon.

A hétvégi Daytona Rolex 24 futam előtt hangzott el a bejelentés, hogy a modern Mustangot együtt fejleszti a Ford Performance és régi versenypartnere, a Multimatic Motorsports. A 2024-es futamon két gyárilag felkészített gépjárművel lép ezt követően pályára a Multimatic által menedzselt IMSA GTD Pro csapat, ugyanakkor privát csapatok Mustangjai is rajthoz állnak a GTD géposztályban.

„A Mustang versenyzésre született, mi ugyanakkor izgatottan várjuk, hogy fej-fej melletti küzdelemben mérjük össze a GT3-változat tudását a Föld legnagyobb autógyártóival,” nyilatkozta Mark Rushbrook, a Ford Performance Motorsports teljes körű igazgatója. „58 évnyi jártassággal a mindenre kiterjedő hosszútávú versenyek világában (köztük a NASCAR és az Australian Supercars sorozatokban) készen állunk, hogy új szintre emeljük a Mustang internacionális hírnevét.”

„Ebben a projektben a Multimatic Motorsports a példás partner számunkra,” vélekedett Rushbrook. „Nemcsak azért, mert a múltban nagyszámú Mustang-programban dolgoztunk már közösen velük, hanem mert a Ford GT program és a modern, privát csapatoknak szóló Bronco DR programok is bebizonyították, hogy bajnoki szintű versenyprogramokat tudunk kínálni a Fordnak és vásárlóinak.”

„Izgalmas dolog részt venni ebben a modern IMSA programban, mint a GT3 ügyfélprogramban a Ford Performance oldalán,” hangoztatta Larry Holt, a Multimatic speciális járművek részlegének ügyvezető alelnöke. „Hosszú és elsőrangú munkakapcsolat áll mögöttünk, a profi autóversenyzésben ugyanúgy, mint a vásárlói versenyprogramok szervezésében és a versenyautók fejlesztésében. Köszönjük a belénk vetett hitüket, és alig várjuk, hogy közösen mutassuk meg a világnak, mi jelenik ezt követően meg a versenypályákon a Mustang személyében!”

A korszerű Mustang GT3 versenygépet egy 5,0 literes, Coyote-alapú Ford V8-as blokk hajtja, melyet a Ford Performance fejlesztett ki, és az angliai Cumbriában funkcionáló M-Sport épít meg, amely már hosszú ideje a Ford partnere a motorsport-bajnokságokon.

A két szervezet gazdag együttes múltra tekinthet vissza a FIA Rally Világbajnokságban; legutóbb a Ford Puma Hybrid Rally1 versenygépet tervezték meg és készítették fel egyesült erővel, ami 1. -3. -5. helyen ért célba bemutatkozó futamán, a múlt heti Monte Carlo Rallyn.

„Örülünk, hogy tovább szélesítjük együttműködésünket a Forddal, kiterjesztve azt a motorsport más ágazatára is, miután a Rally Világbajnokságban eltöltött 25 együttes évünkre egy újabb gyönyörű győzelemmel tettük fel a koronát a Puma Hybrid Rally1 versenygéppel,” nyilatkozta Malcom Wilson, az M-Sport tulajdonosa. „Az M-Sport bőséges és elmélyült tapasztalatot szerzett a pályaversenyeken, különösen GT3 programunkban, ahol az M-Sport révén alkotott V8-as erőforrással diadalt arattunk a 2020-es Bathurst 12 órás versenyen és 2019-ben a Paul Ricard pálya 1000 kilométeres futamán.”

„Legfrissebb motor-projektünk révén (ami ugyancsak a Ford-blokkokra épül) az angol Túraautó Bajnokság hivatalos motorszállítóivá váltunk,” tette hozzá Wilson. „Izgalmas dolog, hogy most közvetlenül együttműködhetünk a Ford Performance és a Multimatic mestereivel a Mustang GT3 fejlesztésén; roppantul keményen fogunk dolgozni, és mindent megteszünk ezután azért, hogy együttes erővel még több győzelmet szerezzünk az egész világon.”

A versenyre hangolt kapacitás a Mustangokba épített, magas hatékonyságú V8-as szívómotorok örökségét viszi tovább. A blokk a világhírű Ford Coyote szellemiségét hordozza, teljesítménye ugyanakkor elegendő ahhoz, hogy bajnoki esélyekkel induljon a világszintű GT3 hosszútávú futamokon.

A korszerű Mustang GT3 külön a gépjárműhöz tervezett rövid/hosszú lengőkaros első és hátsó futóművet, hátul elhelyezett sebességváltó-differenciálmű egységet, szénszálas karosszériaelemeket és egyéni igényeket kiszolgáló aerodinamikai csomagot kap, hogy alkalmas legyen a GT3-versenyzésre.

A Ford és a Multimatic gyári hátterű és privát csapatok által megvásárolható GT3 Mustangokat is csinál ezután a 2024-es versenyszezon kezdetére.

A modern program egyik tesztpilótája Joey Hand lesz, aki a Ford GT volánja mögött győzelmet aratott a 2016-os Le Mans 24 órás futam GTE Pro géposztályában, mindemellett mindazonáltal még mindig fejlesztő pilótaként és tanácsadóként dolgozik a Ford Performance szervezetében.

„Fantasztikus érzés a kezdetektől együttműködni a Forddal egy újabb ámulatba ejtő sportkocsi-versenyprogramban,” mondta Hand. „Bármennyire is imádok versenyezni és nyerni a pályán, az olyan új versenygépek fejlesztésében is szeretek részt venni, mint ez a Mustang. Rengeteget teszteltünk a Ford GT programban, és remek lesz újra sok ismerőssel egyesült erővel dolgozni a Fordnál és a Multimaticnál, míg felkészítjük a versenyre ezt a gépjárműt.”

Célegyenesben a modern Mustang GT4

Bár még az IMSA-futamokra szánt Mustang GT3 is új, a Ford és a Multimatic már nyilvánosságra hozta, hogy az elkövetkezendő időszakokban is folytatják sikeres GT4 versenyprogramjukat, ahol várhatóan 2023-ban lép színre a modern Mustang GT4.

„A Mustang GT4 újabb támogatása is fölöttébb meghatározó számunkra,” árulta el Rushbrook. „Az aktuális Mustang GT4-essel nagyszámú sikert arattunk itt és Európában szintúgy, és már alig várjuk, hogy vásárlóinknak egy most bemutatott gépet kínálhassunk, amellyel pályára léphetnek a jövő évadban induló GT4 kategóriában. Mindjárt többet is elárulhatunk erről.”

A közeljövőben a korszerű Mustang versenygép mellett újabb új verseny-Mustangok is kigördülnek a Ford Performance istállójából. A 2022-es modern fejlesztésű Ford Mustang február 6-án mutatkozik be a NASCAR Kupa sorozatban a Los Angeles-i Coliseumban, ezt követően két héttel később a Daytona 500 futamon. Ezenkívül a Ford Performance egy modern fejlesztésű Mustang fejlesztésén is dolgozik, ami a Supercars Series 2023-as évadában mutatkozik be.