Graphisoft: digitalizálni kell az építőipart 2020 utáni versenyképessége érdekében

Digitalizálni kell a egész építőipart, azaz olyan számítógépes rendszert kell alkalmazni, ami lefedi a tervezői, kivitelezői és minőségellenőrzési feladatokat is, mert a szektor csak ezáltal maradhat 2020 után versenyképes a belföldi és az internacionális piacokon hasonlóképpen – mondta Reicher Péter, a Graphisoft SE Magyarországért felelős vezetője sajtótájékoztatón Budapesten.

Kijelentette még, a magyar építőipar az újlakás-vásárlásnál alkalmazható 5 százalékos kedvezményes áfakulcs, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) program keresletélénkítő hatása okán, ugyanakkor a hangsúlyos állami beruházásoknak és a beérkező európai uniós forrásoknak betudhatóan kedvező helyzetben van. A szektornak viszont fel kell készülnie a 2020 utáni időszakra, ehhez mindazonáltal szükség van a digitális megoldások elterjedésére.

Az építőipari szoftvereket fejlesztő Graphisoft alapján a szektor részére megoldást jelent a tervezők, mérnökök, kivitelezők és ingatlanberuházók által nemkülönben hasznosítható BIM (épületinformációs modellezés) rendszer. Ez a modell társítja az egyes részfolyamatoknál alkalmazható számítógépes programokat, ezáltal a tervezők egyben láthatják például az egyes mérnökök munkáit, az épületgépészeti eljárásokat és a minőségellenőrzésnél talált problémákat. A munkafolyamatok összehangolása mindazonáltal tekintélyes mértékben csökkenti a beruházás költségeit és növeli az építőipar hatékonyságát.

Reicher Péter hangoztatta, hogy az Egyesült Államokban, Norvégiában, Finnországban és az Egyesült Királyságban némely beruházási érték felett már kötelező, azonkívül ajánlott a BIM szemlélettel fejlesztett szoftverek használata.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette még, hogy Magyarországon egyes terjedelmes állami beruházásoknál is megjelent már a BIM-rendszer részleges használata, példaként a Liget projektnél és a Puskás Stadion építésénél.

A mester úgy vélte Magyarországon az épületinformációs modell rendszert 1-1,5 milliárd forint vagy ennél nagyobb értékű állami beruházásoknál kellene használni, számításaik alapján a belépő értéknél nagyjából 200 millió forintot lehetne spórolni.

Megjegyezte, hogy Magyarországon a mérnökök csaknem 80 százaléka használja a Graphisoft által a világon elsőként kifejlesztett, a BIM modern műszaki megoldást lehetővé tévő építészeti tervezőszoftvert, az Archicad-ot.

Hangoztatta, hogy pozitívumnak tekinti a Magyar Mérnöki Kamara, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és a Magyar Építész Kamara által kidolgozott, és a kormányhoz a múlt héten eljuttatott beruházási kódexet, amely a közpénzből készülő fejlesztéseknél korrekten meghatározza például a beruházási lánc résztvevőit, feladataikat, tevékenységi és felelősségi körüket. Reicher Péter alapján ennek az okmánynak az elfogadása támogatja ezután a BIM alapú rendszerek elterjedését, merthogy ezeknek a bevezetése leginkább a megrendelő érdeke, ami ma Magyarországon a nagyberuházások folytán egyet jelent az állammal.

A társaság magyarországi vezetője a Graphisoftról közölte, hogy a vállalat a Föld három legnagyobb építőipari szoftvergyártója közé sorolható, 11 országban van saját leányvállalata (például az Egyesült Államokban, Mexikóban, Németországban, Olaszországban, Kínában, Japánban), és több mint 100 országban értékesítési hálózattal van jelen. A Graphisoft a német Nemetschek csoport tagja, amely Európa legnagyobb építőipari szoftverfejlesztő és értékesítő vállalatcsoportja.

A Graphisoft 2018 első fél évében Magyarországon 475 millió forintos forgalmat bonyolított, ami az előző év azonos időszakához képest 30 százalékos bővülés. A Nemetschek csoport árbevétele 2018 első hat hónapjában 216 millió euró (csaknem 68 milliárd forint) volt, ami 11,4 százalékos növekedés 2017. első fél évéhez viszonyítva – ismertette Reicher Péter.

mti