Ezer éves tyúktojást találtak Izraelben

Ezer éves tyúktojást találtak Izraelben – jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű újság hírportálja.

Majdnem teljesen épen megőrződött tojás a világon eddig megtalált egyik legősibb hasonló lelet. A tojás héja kicsit megrepedt, a fehérje kifolyt belőle, de a sárgájának egy része megmaradt és genetikai kutatások alapjául szolgálhat.

Az állam Földközi-tengernél található tengerpartjának déli szakaszánál, a Javnében folyó ásatásokon bukkantak az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) régészei az értékes maradványra.

Noha már ezelőtt is leltek tojáshéjmaradványokat, többek közt Jeruzsálemben, Caesareában vagy Apollóniában, de a törékeny tojáshéj folytán egész egészében jóformán sehol sem maradt meg ez az élelem – közölte Pery Gal, az IAA mestere.

„Ez világszinten is jócskán ritka lelet. A régészeti ásatásokon ugyan alkalmanként találunk ősi strucctojásokat, amelyeket vastagabb héja épen megőriz, de a tyúktojások sokkal sérülékenyebbek” – mondta a lapnak.

A tojást a bizánci korra (i. sz. 4-7. század) visszanyúló óriási ipari tájon, meglepetésre egy iszlámkori üstben találták. Azért maradt meg ennyire csúcsszuper állapotban, mert puha szemétbe ágyazódott. „A tojás manapság is ritkán marad sokáig épen a szupermarketek dobozaiban. Szédületes a gondolat, hogy ez egy 1000 éves lelet!” – mondta Alla Nagorsky, a feltárásokat vezető régész.

Izrael földjén csaknem 2300 éve, a hellenisztikus és római kor óta tartanak csirkét tojás- és húsfogyasztás céljából. Az állam területén feltárt állati csontok elemzéséből kiderült, hogy a 7. századtól, az iszlám hódítás kezdetétől az előző évszázadokhoz képest drasztikusan mérséklődött a sertéshús fogyasztása.

„A nem zsidó, hanem keresztény vagy pogány családoknak a sertés helyett olyan fehérjeforrást kellett keresniük, amely nem kíván hűtést és tartósítást, ezt találták meg a tojásban és a csirkehúsban” – nyomatékosította Perry Gal a The Jerusalem Postnak.

Három, ugyancsak ebből a korból származó, csontból készült babát is találtak a leletmentő ásatáson, amit egy új lakónegyed felhúzása előtt kezdtek meg a helyi törvényeknek megfelelően.

mti