Értékes leletanyag bukkant fel egy ásatáson Berzence váránál

Módfelett értékes leletanyagot találtak a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum munkatársai a Somogy megyei Berzence váránál egy hónapja tartó ásatáson – mondta a munkálatokat vezető régész a sajtó képviselőinek.

Molnár István ismertetése alapján a „szokatlanul gazdag” lelőhelyen eltérő kerámiák, három szakállas puska, egy kard és egy Árpád-kori növényi mintás oszlopfő mellett ezüst- és aranypénzek is előkerültek.

A pénzek vélhetően valamilyen hadi cselekményhez köthetően meghalt, a várfal tövében mélyen a földben eltemetett négy ember egyikének erszényében voltak – közölte. Közölte még, hogy az öt arany közül három I. Mátyás (1458-1490), egy Albert (1437-1439) és egy II. Ulászló (1490-1516) király uralkodásának idejében készült.

A régész érdekesnek nevezte, hogy a pénzek a halottnál maradhattak, ez azt feltételezi, hogy az erszényt az elhalálozott ruhája elrejtette az őt eltemetők szemei elől. Egyúttal reményét fejezte ki: az eszközök restaurálásával fény derül arra, hogy a négy ember mikor és milyen eseményekhez kapcsolódóan halhatott meg.

Molnár István utalt rá, hogy Berzence várának első biztos említése a 15. század közepéről való. Kastélynak épült, de később megerősítették, Szigetvár 1566-os eleste után török kézre került. A várat a magyarok többször el-, a törökök ugyanakkor visszafoglalták, téli hadjáratán rövid időre Zrínyi Miklós is bevette.

Miként a legtöbb vár, úgy a berzencei is rommá lett a 18-19. században – jegyezte meg a régész. Hozzáfűzte, a feltárást a várfal megóvása, dokumentálása tette szükségessé, mert a Várdomb évtizedekkel korábbi megbontása folytán a löszfal omlani kezdett.

Molnár István beszámolt arról, hogy a múzeum alkalmanként három-öt régésze öt munkás hozzájárulásával a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázatán nyert kétmillió és a helyi önkormányzat egymillió forintos támogatásának betudhatóan másfél hónapon keresztül dolgozik a vár déli falainál és bástyájánál.

Nagy mennyiségű földet mozgattunk meg, megfigyelhető, hogy a falakból sok megmaradt, magasak is, a várban többször tűz pusztított – mondta a régész. Úgy vélte, a vár tetszetős lenne, ha sikerülne egyszer helyreállítani és bemutathatóvá tenni.

Molnár István jelezte, hogy az ásatást a jövő héten befejezik, de később szeretnék folytatni. Az elengedhetetlen forrásért újra pályáznak a NKA-nál és élvezik az önkormányzat támogatását.

mti