Életműdíjat kapott Rófusz Ferenc és Szemadám György

Rófusz Ferenc és Szemadám György életműdíjat kapott a szolnoki képzőművészeti filmfesztiválon, amely a díjazott filmek vetítésével ért véget .

A XVII. Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál hivatalos programja a Szolnoki Galériában díjátadóval véget ért, ahol az idén 70 éves Rófusz Ferenc és Szemadám György, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségének tagja életműdíjat vehetett keresztül – közölték a szervezők.

Összesen három földrész 18 országából érkezett 61 versenyfilmet vetítettek le a rendezvény helyszínéül szolgáló Tisza moziban. A zsűri négy kategóriában díjazta a legjobb filmeket, hat alkotót mindazonáltal elismerő oklevélben részesített. A Magyar Művészeti Akadémia különdíjat kínált.

A Lajta Gábor, Jelenczki István és Medveczky Balázs alkotta zsűri a Képzőművészeti film kategória díját Dala Istvánnak ítélte a Szobor születik. Bronzba öntött történelem című 52 perces filmjéért. Az alkotás Engler András, Meszlényi János és Polgár Botond szobrász tevékenységét követi, akik újra elkészítették a Parlament déli kapuja előtt attól fogva felállított, gróf Andrássy Gyula miniszterelnököt ábrázoló monumentális lovasszobrot. Az elismeréssel járó félmillió forintot, hasonlóan a mustra többi díjához, a Médiatanács ajánlotta fel.

Az animációs filmek díját a zsűri megosztotta Frédéric Even és Louise Mercadier Metamorphosis című filmje és Orosz István a Rajzoló című alkotása közt. A francia művészek első animációs filmje egy férfiről szól, aki a reggeli ébredés után úgy érzi, megváltozott és nem képes közösen élni a többiekkel. A Kossuth-díjas Orosz István 6 perces filmje mindazonáltal a labirintus mitológiáját dolgozza fel. A megosztott díjjal 250-250 ezer forint jár.

A kísérleti film kategória díját a 250 ezer forint pénzjutalommal Mohi Sándor kapta A rózsa üzenete című 14 perces művéért. A képzőművészeti portréfilm kategória elismerését az amerikai Marcie Begleiter munkájának, az Eva Hesse – Tracing the Rope című egészestés filmnek ítélte oda a zsűri.

A filmfesztivál megkülönböztetett támogatója, a Magyar Művészeti Akadémia különdíját és a vele járó 300 ezer forintot Tóth Péter Pál Az üvegfestő – Róth Miksa művészete című filmje kapta.

Oklevéllel honorálta a zsűri az orosz Alekszandra Averjanovának A perem és A szürke árnyalatai című filmjeit, azonkívül Cakó Ferencet a Dózsa 1514 című filmjéért, Jankovics Marcellt az Arcmás című filmjéért, Medgyesi Gabriellát A mítoszteremtő ember – Samu Géza című filmjéért, Ulrich Gábort a Balansz és a Fából faragott királyfi című filmjeiért és Zajti Gábort a Székfaragás az Érmelléken című filmjéért.

Szolnokon 1969 óta rendeznek képzőművészeti filmfesztivált. A rendszerváltásig hat alkalommal szervezték meg, ezután 1993-ban indították el újra. 1998 óta kétévente jelentkezik a mustra, melynek mezőnye 2000-től nemzetközivé szélesedett.

mti