A Zeneakadémián koncertezik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

A Zeneakadémia nagytermében ad koncertet november 22-én a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, amely Strauss és Haydn darabjai mellett a karmester Vajda Gergely művét is eljátssza.

„A műsor elég elgondolkodtató, a zenekar az érzelmek skáláján fog játszani” – mondta Oláh Vilmos hegedűművész, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar koncertmestere az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Beszámolt arról, hogy az együttes előadja William Butler Yeats 1939-ben életét vesztett, irodalmi Nobel-díjas ír költő The Cloak, the Boat and the Shoes (A köpönyeg, a csónak és a cipők) című versének megzenésítését, amelyet az esten vezénylő Vajda Gergely írt és Bátori Éva (szoprán) énekel el.

Oláh Vilmos kitért arra, hogy a zenekar be fogja mutatni azt a meditatív játékmódot, amelyet Vásáry Tamás főzeneigazgató képvisel. „A művet Vajda Gergely édesapja emlékére írta, a darabban kardinális funkciója van a csendnek, emellett a kérdezz-felelek megjelenésének.”

November 22-én két Strauss-dal hangzik el a Zeneakadémián, az egyik a Négy utolsó ének, a másik a Morgen! című dal. A koncertmester azt mondta, ezek is az elgondolkodtatás, a meditáció irányába viszik el a hallgatót, felkészülve az ádventre, a karácsonyi időszakra. Előad a zenekar két Haydn-darabot is, a kevésbé játszott A lakatlan sziget című opera nyitányát a női lélek rejtelmeiről, ezenfelül a jól ismert Búcsúszimfóniát, ahol a zenekari tagok sorban elhagyják a színpadot.

mti