Szuperszámítógépet kapott a Széchenyi István Egyetem

Modern szuperszámítógépet osztottak ki a Széchenyi István Felsőfokú intézményben a planéta talán vezető infokommunikációs vállalata, a Huawei Technologies és az egyetem közt idén májusban létrejött hosszú távú nevelési és kutatási partnerség első lépéseként. A 128 processzormagos, 768 gigabájt memóriát magába foglaló tekintélyes számítási teljesítményű gép üzembeállítása – amelyen két kutatási és egy tanítási projektet már el is indítottak – nagyszámú korszerű kutatási lehetőséget nyit az egyetem részére, ráadásul hozzájárul ahhoz, hogy az intézményben internacionális szinten is elismert mérnököket képezhessenek.

A győri Széchenyi István Egyetem és a Huawei Technologies az előző évben Kínában létrejött szándéknyilatkozatuk alapján, a 2016/2017-es tanévtől hosszú távú képzési, kutatási és együttműködési munkát folytatnak. A két fél a 2016. május 23-án aláírt együttműködési megállapodásban konkretizálta az együttes munka részleteit, melynek első lépése, hogy a Huawei az egyetem nevelési, kutatási tevékenységének támogatásához egy 128 processzormagos, amellett 768 gigabájt memóriát magába foglaló szuperszámítógépet biztosított.

Az elmúlt hónapokban a Huawei mérnökei és az egyetem mesterei által együttesen üzembe helyezett, úgynevezett terjedelmes számítási teljesítményű számítógépet (HPC – high performance computing) Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, Földesi Péter, az intézmény rektora, továbbá Zheng Weifeng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója nyújtották át 2016. október 4-én.

„A modern műszaki megoldás a következő években az élet az összes területén tovább terjeszkedik, ezért az országnak még több mérnökre és magasan képesített informatikai mesterre van szüksége. A kormány kihangsúlyozott célja, hogy vonzóvá tegye ezeket a pályákat a fiatalok részére, és olyan képzési központok jöjjenek létre, ahol nemcsak az elméleti, hanem a legmagasabb szintű gyakorlati tudás megszerzésére is alkalom nyílik” – hangoztatta Kara Ákos. Az államtitkár kijelentette még: „Igencsak örülünk annak, hogy ebben mind a győri Széchenyi István Egyetemet, mind támogatóját, az infokommunikációban világvezető Huawei-t a partnerünknek mondhatjuk.”

Egy tanítási és két kutatási projekt már elindult

A korszerű számítógép segédkezésével elsőként a felhőalapú infrastruktúrák menedzselésének és működésének oktatását kezdték el. A tantárgy keretében az ez évi félévben 30 villamosmérnök hallgató tesztelheti a virtualizációs technológiákat. A következő szemesztertől újabb két tantárgy elindításával csaknem 100 hallgató használhatja ezt követően rendszeresen a készüléket.

A jókora számítási teljesítményű gépet szeptemberben két kutatási projektben is elkezdték használni. Az egyetem távközlési tanszékének kutatói a számítógépen az úgynevezett többutas átviteltechnika tesztelését végzik, melynek célkitűzése, hogy felmérjék, mekkora sebességgel tud két magas hatékonyságú számítógép kapcsolatot teremteni egymással. A Matematika és Számítástudományi Tanszék kutatói ugyanakkor egy optimalizációs projekt keretében eltérő villamosmotorok modelljeinek tesztelését végzik.

„A korszerű számítógép üzembe állítása számottevő lépés az egyetem életében, mert Magyarországon csak jelentősen kevés intézmény tudhat magáénak hasonló teljesítményű gépparkot” – mondta Dr. Földesi Péter. A Széchenyi István Egyetem rektora kiemelte, hogy a bővítés nagyszámú modern képzési és kutatási lehetőséget nyit az egyetem előtt, és érdemben hozzájárulhat ahhoz, hogy az intézmény internacionális szinten is elismert mérnököket képezhessen.

Közösen fejlesztenek tananyagot

A modern számítógépen az egyetem újabb kutatások elindítását is tervezi, többek közt a felhőalapú infrastruktúrák és a szoftverek által definiált hálózat (softwer defined networking – SDN) területén, azonfelül az partnerség részeként az egyetem tanítói és a Huawei mesterei együttes tananyag-fejlesztési projekten is dolgoznak. A fejlesztés célja egy olyan tananyagcsomag elkészítése, amely a alaposan villámgyorsan változó IT világban is naprakész felkészültséget, tájékozottságot nyújt a hallgatók részére.

„A számítógép átadása folytatása annak a megállapodásnak, amelyról szándéknyilatkozatot Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében írtunk alá előző évben Pekingben, ezt követően konkretizáltuk az együttműködést idén májusban.” – mondta Zheng Weifeng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója. „A Huawei és a Széchenyi István Egyetem célja, hogy a következő években tudásunk és ismereteink kölcsönös megosztásával szövetségben gondolkodhassunk a jövő IT mestereinek képzésén, mitöbb egy jobban összekapcsolt Magyarország megteremtésén és fenntartásán” – tette hozzá.

Az idén májusban aláírt együttműködési megállapodás alapján a Huawei öt év alatt csaknem 100 millió forint értékben segíti az egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karán folyó távközlési- és informatikai képzést például a Huawei Akadémia és Labor indításával. Ugyanakkor a kínai nagyvállalat részt vesz a BSc, MSc és PhD hallgatók együttes szakirányú továbbképzésében is, az általános vállalati igényeknek kedvező képzésfejlesztésben (szakmérnök képzés indítása).

A rendezvényen egyébként kihirdették a Huawei tehetséges mérnökhallgatóknak, országosan indított, Seeds for the future programjának nyerteseit is. Minden évben 10 hallgató és egy nevelő vehet rész egy tanulmáyúton Kínában az infokommunikációs multi vendégeként, ahol a kutlurális és történelmi emlékeken felül a legkorszerűbb távközlési technológiákat, infokommunikációs trendeket tanulmányozhatják.