DSLR tükörreflexes fényképezőgép kell a minőséghez

Számtalan fényképet készítünk, de a legtöbb esetben a minőség megkérdőjelezhető. Persze nem is mindig az a legfontosabb. Néha csak az emlék, amit ismét átélünk a fénykép megtekintésekor, az, ami igazán számít. Persze, ha valaki ettől többre vágyik, ha szeretné, hogy a fénykép másoknak is tetsszen, hogy elismerően nyilatkozzanak róla, akkor kizárólag a tükörreflexes fényképezőgép, a DSLR fényképezőgép, illetve a komolyabb megoldások jöhetnek szóba.

Modern tükörreflexes fényképezőgép röntgenképe
Modern tükörreflexes fényképezőgép röntgenképe

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy tükörreflexes fényképezőgép nélkül már nem is lehet jó képet készíteni. Lehet, de megkötésekkel. Egy DSLR fényképezőgép használata közben a megkötések jóval kisebb mértékűek, nagyobb a szabadság, nagyobb a kreativitás lehetősége. Ez elsősorban a tükörreflexes fényképezőgép felépítéséből és kiegészítőinek sorából adódik. Ezeket ugyanis pont erre, kreatív képalkotásra tervezik a gyártók, ellentétben a kompakt társaikkal, ahol az emlékképek rögzítése az elsődleges szempont.

A DSLR fényképezőgép – mint a rövidítés is utal rá: Digital Single Lens Reflex – olyan digitális tükörreflexes fényképezőgép, amely egy felcsapható belső tükörrel rendelkezik. Ennek a tükörnek, illetve egy prizmának köszönhetően a keresőbe tekintve pontosan azt látja a fotós, ami az objektíven keresztül érkezik a váz belsejébe, azaz a képérzékelőre. A tükörreflexes fényképezőgép exponáláskor ezt a tükröt felcsapja és a mögötte található zár kinyit, utat engedve a szenzorhoz, amely a képi látványt rögzíti. Nagyjából ez a DSLR fényképezőgép működésének rövid verziója.

A Nikon egyik felsőkategóriás DSLR fényképezőgép típusa
A Nikon egyik felsőkategóriás DSLR fényképezőgép típusa

Újabb keletű megoldásoknak számítanak a nem tükörreflexes fényképezőgép típusok, amelyek ugyan cserélhető objektívvel rendelkeznek, de a tükör teljesen hiányzik. Ennek köszönhetően a fényképezőgép váza kisebb, könnyebb, viszont a keresőben látott kép elektronikus, azaz a képérzékelő továbbítja, olyan, mint ha az LCD panelt néznénk egy kis lyukba kukucskálva. Mivel ezek a vázak a könnyű kezelhetőség szem előtt tartásával készülnek, így általában a szenzor és minden egyéb is helytakarékos, apróbb, mint egy DSLR fényképezőgép használatakor az megszokott. A kisebb méret kisebb objektíveket is eredményez, ami nagyon jó a hordozhatóság miatt, de hátrányos a fény továbbítása, leképzése esetén. Ezen érvek alapján, aki igazán jó minőségű fényképet szeretne, annak csak a tükörreflexes fényképezőgép javasolható.

A DSLR fényképezőgép által rögzített fénykép egy digitális állomány, amely a számítástechnika eszközeivel kiválóan visszanézhető, feldolgozható vagy éppen továbbítható. A felvétel készítésekor azonban érdemes a beállítási lehetőségeket is alaposan figyelembe venni. A tükörreflexes fényképezőgép kínálta opciók ugyanis nagy mértékben képesek befolyásolni a fénykép minőségét. Választhatunk kicsi vagy nagy mélységélességet, kimerevített vagy éppen elmosódott témát, de akár sorozatban elkészített felvételeket is. A DSLR fényképezőgép kínálja a korábbi filmes korszak értékes lehetőségeit, de ugyanakkor választhatunk megoldásokat a modern kor digitális megoldásaiból is. A DSLR tükörreflexes fényképezőgép ráadásul számtalan kiegészítővel is felszerelhető, amelyek mind a kreatív képalkotásért, a nagyobb szabadságért és a kényelemért állnak rendelkezésre.

A fény útja a Sony tükörreflexes fényképezőgép belsejében
A fény útja a Sony tükörreflexes fényképezőgép belsejében