Díjazott Magyar alkotás Annecyban, az animációs filmfesztiválon

Magyar alkotást is díjaztak a franciaországi Annecyban szervezett internacionális animációs filmfesztiválon, ahol Balkon című művével Dell’Edera Dávid, a Metropolitan Egyetem hallgatója kiérdemelte a zsűri díját a diplomamunkák kategóriájában.

A már véget ért rangos fesztiválra idén csaknem 2600 alkotást neveztek, ebből több mint kétszázat válogattak be az eltérő szekciókba, köztük az egészestés és a rövidfilmes kategóriákba.

A diplomamunkák közt a Depart at 22 című holland alkotásé lett a fődíj.

A rendezvényen három magyar animáció szerepelt: Dell’Edera Dávid animációja mellett Kreif Zsuzsanna és Hegyi Olivér Otthon, édes otthon, emellett Andrasev Nadja A nyalintás nesze című munkája.

Dell'Edera Dávid Balkon című hatperces diplomamunkája
Dell’Edera Dávid Balkon című hatperces diplomamunkája

Dell’Edera Dávid Balkon című hatperces diplomamunkája egy lakótelep életébe nyújt bepillantást egy forró nyári napon. Bár a panelrengetegben élők ugyanabba a közösségbe tartoznak, a távolság köztük leküzdhetetlen. A lakásukba visszahúzódó emberek mindennapi teendőikkel foglalkoznak, míg valami ki nem zökkenti őket a banális rutinból. Az artisztikus vizualitású, 2D és 3D technikát éppúgy alkalmazó film asszociatív módon szól az elidegenedésről – írta közleményében az egyetem.

Dell’Edera Dávid 18 évesen kezdett komolyabban foglalkozni az animációval és a filmezéssel. Rövid idővel ezt követően felvételt nyert a Budapesti Metropolitan Egyetemre, tanulmányai alatt animátorként dolgozott több reklámfilmben, játékban és videoklipben. Múlt évben végzett a Metropolitan Felsőfokú intézményben.

A Balkon az Umbrella animációs stúdióval koprodukcióban és a Magyar Média Mecenatúra Macskássy Gyula-pályázatának patronálásával fejlesztett.

mti