Csípőműtétre kórházba vonult az angol uralkodó férje

Csípőműtétre kórházba vonult Fülöp edinburghi herceg, az angol uralkodó férje.

A Buckingham-palota bejelentése alapján nem sürgősségi beavatkozásról van szó, a műtétet tervezetten végzik el a VII. Eduárd király nevét viselő londoni kórházban.

A királyi család első számú londoni lakóhelye és hivatala ennél részletesebb tájékoztatást nem adott, csak annyit közölt, hogy újabb információkat „korrekt időben” tesz ezt követően közzé.

A 97. életévében járó herceg az elmúlt napokban több nyilvános eseményről is távolmaradt. Nem volt jelen példaként a királyi házaspár tradícióknak megfelelő húsvéti templomi látogatásán, és a sok évszázadra visszanyúló tradicionális ezüstpénzosztáson sem, mikor is hitvese, a kisvártatva 92. születésnapját ünneplő II. Erzsébet királynő életéveivel megegyező számú, kiválasztott alattvalóit ajándékozta meg az ilyenkor szokásos ceremónián.

Az angol sajtónak nyilatkozó udvari bennfentesek elmondták, hogy Fülöpöt már e megjelenésektől is csípőproblémái tartották távol. A The Sun című bulvárlap online kiadása által idézett egyik illetékes hangoztatta, hogy aggodalomra nincs ok, csak arról van szó, hogy Fülöpöt a csípőízületi probléma mozgásában akadályozza, és mivel „a herceg büszke ember”, nem akart mindent összevetve megjelenni a nyilvánosság előtt.

Fülöp múlt évben ősszel egyébként is hivatalosan visszavonult a közszerepléstől. Az edinburghi herceg augusztus végéig eleget tett az előre egyeztetett programjában szereplő minden nyilvános megjelenési kötelezettségének, utána ellenben már nem fogadott el meghívásokat ilyen eseményekre, bár egy-egy alkalommal akkortól fogva is megjelent a nyilvánosság előtt.

Fülöp herceg 2016-ban, aktív közszereplésének utolsó egész évében 110 hivatalos programon volt ott saját jogán. Ezenkívül 780 társadalmi és jótékonysági szervezet elnöke, fővédnöke vagy tagja, és e szervezetekkel az elkövetkezendő időszakokban is kapcsolatban marad, jóllehet tevőleges szerepet nyilvános megjelenések formájában előző évben ősztől már nem vállal ezeknek az intézményeknek a munkájában.

Az utóbbi időben II. Erzsébet királynő is csökkentette kissé munkatempóját: nem tesz már hivatalos határon túli utazásokat, és hazai hivatali kötelezettségei közül ő is egyre többet átad a királyi család fiatalabb tagjainak.

Több évtizedes hagyománnyal szakítva múlt évben példának okáért már nem koszorúzott az angol háborús katonaáldozatoknak szentelt emléknapon, amely az I. világháború harci cselekményeit lezáró tűzszünet évfordulójához, november 11-éhez legközelebbi vasárnapon esedékes. Az uralkodó koszorúját múlt évben novemberben már Károly trónörökös, a királyi házaspár elsőszülött gyermeke helyezte el a London kormányzati negyedének centrumában álló emlékmű, a Cenotaph talapzatán. A megemlékező ceremóniát a királynő és férje – aki ezelőtt ugyancsak évente koszorúzott ezen az emléknapon – a külügyminisztérium balkonjáról követte figyelemmel.