Csíkkarcfalván átadták a Székelyföldi Jégkorong Akadémia orvosi és módszertani központját

Csíkkarcfalván átadták a Székelyföldi Jégkorong Akadémia orvosi és módszertani központját, mely a magyar állam 640 millió forintos segítségével épült fel.

Az épületben szárazedzések lebonyolítására alkalmas edzőterem, szintetikus jeges felülettel burkolt korcsolyapálya, korcsolyagép, a lövéstechnikát és bottechnikát fejlesztő berendezések, ezenfelül Románia egyik legkorszerűbb sportorvosi centruma kapott helyet.

Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelő államtitkára a megnyitón úgy vélekedett: a jégkorong Székelyföldön több mint játék, verseny vagy sport, a székely önmeghatározás részévé, közösségépítő erejévé vált. Az államtitkár alapján a magyar kormány a székely jövő mellett tette le a voksát, mikor is 2016-ban a centrum létrehozását támogatta. Kijelentette még: a kormány újabb forrásokat nyújt az létesítmény berendezéséhez.

„A létesítmény attól is kivételes, hogy ugyanabban az időben szolgálja mindhárom célt amelyre a nemzetpolitikát a következő időszakban is építeni kívánjuk: az identitás erősítését, a szülőföldön való boldogulás elősegítését és a családok támogatását” – nyilatkozott az államtitkár. Hangoztatta még: a kultúra után a sport a legnélkülözhetetlenebb identitásformáló erő. Így folyósított a magyar kormány hozzájárulást az elmúlt időszakban több sportág székelyföldi megerősítéséhez. Az államtitkár a jégkorong mellett a futball utánpótlás nevelését és a lovassport hagyományainak az újjáélesztését említette.

A Csíkkarcfalván született Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédében emlékezett: gyermekkorában az volt az álmuk, hogy megverjék jégkorongban a gyergyócsomafalvi csapatot. Ez ugyan nem sikerült, de saját ismerete alapján mondta, hogy aki a közösségi sportban nevelkedett gyerekként, kamaszként, az a közösségi tudatot továbbviszi. Közölte még: az ilyen létesítmények támogatják Székelyföld megerősítését, mivelhogy azt a reményt élesztik újra, hogy van értelme itthon maradni, családot alapítani, közösséget szervezni.

Zsigmond Barna Pál, a Kárpát-medencei külképviseletek tevékenységének összehangolásáért felelős miniszteri biztos, volt csíkszeredai főkonzul emlékezett: a székelyföldi hokisoknak kulcsszerepük volt a magyarországi jégkorongsport megerősítésében, és most, hogy Magyarország „elhúzott” Románia mellett jégkorongban, a kapott segítséget fizeti ma vissza.

Sipos Levente a Magyar Jégkorongszövetség főtitkára megemlítette, hogy ma az utánpótlással közösen 305 székelyföldi hokis versenyez a Magyarországon rendezett bajnokságok valamelyikében, és a magyarországi csapatokhoz leigazolt hokisok közül 180-an származnak Székelyföldről.

Tánczos Barna szenátor, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke Románia legjobban felszerelt sportközpontjaként mutatta be az átadott létesítményt. Az RMDSZ-es politikus, aki ezelőtt a Román Jégkorongszövetséget is vezette, köszönetet mondott a magyar kormánynak a létesítmény felépítéséhez nyújtott támogatásért. Úgy vélte: a fővárosi kabinet magáévá tette Bethlen Gábor erdélyi fejedelem bölcsességét, mely alapján „nem állandóan lehet megtenni, melyet kell, de állandóan meg kell tenni, melyet lehet”.

MTI/Veres Nándor