Bemutatták Debrecen település borait

Rekordszámú vörös- és fehérbort, tetejébe pezsgőt neveztek az ez évi Debrecen település bora versenyre – jelezte a hajdú-bihari megyeszékhely polgármestere a település idei borait bemutató sajtótájékoztatón.

Papp László hangoztatta: három kategóriában – fehér- és vörösbor, emellett pezsgő – 15 borvidék 67 pincészet 126 bora versengett azért, hogy egy évig viselhesse palackján a Debrecen település bora címkét.

Évről évre nő a résztvevők érdeklődése a verseny iránt és egyre jobb minőségű borok kerülnek az úgynevezett „vakkóstolással” pontozó zsűritagok asztalára – tette hozzá a polgármester, ezután közzétette: 2019-ben a település fehérbora címet a mádi Demetervin pincészet 2017-es évjáratú Délceg nevű furmint és hárslevelű házasítású bora nyerte el.

Debrecen idei vörösbora a szekszárdi Vida Péter pincészetének 2016-os évjáratú Ölelés nevű merlot bora lesz, miközben a település pezsgője címet egy évig a Sauska Tokaj Kft. Brut száraz furmint, hárslevelű, chardonnay fehér pezsgője viselheti.

A győztes borászok a település bálján vehetik át az elismerésüket és ott szolgálják fel most először a díjazott borokat, amelyekből ezer-ezer palack, ezenfelül 600 pezsgő készül, s helyi vendéglők itallapjaira is rákerül – nyilatkozta a polgármester az érdeklődőknek.

A sajtótájékoztatón Papp László arról is beszélt, hogy Debrecennek szoros a kapcsolata a tokaji borvidékkel. Mádon üzemel a Debreceni Egyetem (DE) kutatóközpontja, de a települési önkormányzat is vett egy ingatlant Mád centrumában, melyet turisztikai célokra fognak az elkövetkezendő időszakokban hasznosítani.

mti