A szavak azonosításának képességével jön világra az újszülött

A szavak beszédből való kiválasztásához létfontosságú képességekkel egyesült erővel jön világra az újszülött – állapította meg egy európai kutatás.

Mielőtt egy csecsemő szavakat tanulna meg, első alkalommal az örök beszédből kell kiválasztania őket. A beszédben viszont nincsenek egyértelmű szóhatárok – ismertette a Developmental Science című szaklapban megjelent tanulmányt a ScienceDaily.com.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az első életév közepére a csecsemők megoldják ezt a problémát, azt ellenben eddig nem tudták, hogy a szegmentálási készségek velünk születnek, vagy a beszédhallással és az agy fejlődésével alakulnak ki.

Egy európai kutatócsoport – a Liverpooli Egyetem, a Manchesteri Egyetem és az olasz SISSA kutatóintézet és a francia Neurospin center tudósai – újszülötteknek játszottak le hangfelvételeket, amelyeknek szótagfolyamában négy értelmetlen szó rejtőzött. A közeli infravörös spektroszkópia eljárását használva megállapították, hogy az agy melyik részei aktiválódtak a felvétel hallgatása közben.

A háromnapos babáknál két mechanizmust fedeztek fel, melyek alternatívát kínálnak, hogy a hangfolyamból kiválasszák a szavakat. Az egyik a prozódia, vagyis a beszéd dallama, ez nyújt támogatást megállapítani, hogyan kezdődik és végződik a szó. A másik a nyelv statisztikája, amivel kiszámoljuk, hogy egy szóban milyen gyakorisággal kerülnek egymás mellé a hangok.

A felfedezés kulcsfontosságú a nyelvtanulás első lépcsőfokának megismeréséhez. „Arra világít rá a tanulmány, hogy milyen jó érzékelők a csecsemők igazság szerint és mennyi információt szívnak magukba. A szülőknek meglehetősen releváns, hogy megismerjék, hogyan figyel rájuk a baba” – mondta Alissa Ferry, a Manchesteri Egyetem felfedezője.

mti