A nyelven élő baktériumok segíthetik a hasnyálmirigyrák korai diagnózisát

A nyelven élő baktériumok elemzése segítheti a hasnyálmirigyrák korai diagnózisát egy új tanulmány alapján.

A hasnyálmirigyrák korai stádiumában található ember nyelvén élő mikrobák összetétele eltér az egészséges emberétől, mert a betegnél egyes baktériumok elszaporodnak, mások elpusztulnak – állapította meg a Journal of Oral Microbiology című szaklap friss számában megjelent tanulmány.

A szervezet más szöveteinek mikrobiomjában – vagyis a testben élő mikroorganizmusok populációjában – megfigyelték már a változást a hasnyálmirigyrákos pácienseknél, a nyelv tekintetében ellenben most bizonyították első alkalommal – olvasható a tanulmányt ismertető ScienceDaily akadémiai hírportálon.

Ha az eredményt nagyobb léptékű kutatások is megerősítik, az a súlyos betegség új, életmentő, korai diagnózisához vezethet.

Minden évben majdnem tízezer embernél állapítanak meg hasnyálmirigyrákot Nagy-Britanniában, alig egy százalékuk marad életben a diagnózis utáni tíz éven túl.

A korai diagnózis számottevően növeli a kezelés sikerének esélyét, viszont a betegség nagy feladja a leckét, mivel gyakran kevés tünetet okoz továbbterjedése előtt. A legtöbb betegnél így már előrehaladott stádiumban van a rák, mikor is orvosi segítséget kér.

A szakemberek olyan biológiai változásokat keresnek, amelyek precízen jelzik a betegséget a korai szakaszban, és amelyek alapján új szűrővizsgálatokat lehet kidolgozni.

A modern kutatáshoz 30 olyan pácienst kértek fel, akik a betegség korai szakaszában voltak, ugyanakkor egészséges emberek egy 25 fős csoportját. Mindannyian 45-65 évesek voltak, se más betegségük, se szájhigiénés problémáik nem voltak.

A kutatócsoport bonyolult génszekvenálási technológiával vizsgálta meg a résztvevők nyelvlepedékének mintáiban fedezhető fel mikrobákat. Azt találták, hogy a hasnyálmirigyrákos páciensek nyelvén meghatározóan eltért a mikrobaösszetétel az egészségesek mintáihoz képest.

Különösen két baktériumfajta, a hemofilusz és a porphyromonas kis volumene, azonkívül a leptotrichia and fusobaktérium nagy volumene különböztette meg a betegek mintáit az egészségesekétől.

Lancsuan Li, a kutatás vezetője, a Csengcsiangi Egyetem tudósa és csapata feltételezi, hogy a hasnyálmirigyrák és a nyelv mikrobiomjának megváltozása közti kapcsolatot az immunrendszer jelenti. Lehetséges, hogy a növekvő daganat úgy befolyásolja a védekező rendszert, hogy az némely baktériumfajták szaporodását, mások pusztulását okozza.

mti