Az Orbis csoport bevételeinek több mint húsz százaléka a magyarországi szállodáiból származik

A vezető lengyel szállodaipari csoport, az Orbis SA bevételei 4,6 százalékkal, 1, 4 milliárd zlotyra (csaknem 110 milliárd forintra) nőttek múlt évben, az EBITDA ugyanakkor 12,6 %-kal nőtt, 499,1 millió zlotyt (csaknem 39,2 milliárd forintot) tett ki. A bevételek több mint húsz százaléka, 23,4 milliárd forint a csoport magyarországi szállodáitól származott – írta a vállalat közleményében.

Az egy kiadható szobára jutó árbevétel (RevPAR) 2019-ben éves összehasonlításban csoport szinten 5,5 százalékkal, Magyarországon kimagaslóan az átlag felett, 9,1 százalékkal növekedett, míg Lengyelországban a mutató 4,4 százalékot, Csehországban mindazonáltal 4,2 százalékot emelkedett.

A cégcsoport bevétele teljességében Az információ alapján az Orbis portfoliója hat közép-európai országban (Lengyelország, Magyarország, Csehország, Románia, Szlovákia és Litvánia) 73 saját tulajdonú és lízingelt szállodából áll.

Az Orbis szóvivője közölte: Magyarországon 2019 végére a csoport 15 szállodát (12 saját tulajdonú, 3 lízingelt ingatlant) működtetett, múlt évben május óta a portfólió egy fővárosi és egy szegedi szállodával mérséklődött.

Az Orbis csoportnak két magyarországi leányvállalata van, az Accor Pannonia Hotels Zrt. tizenöt szállodát, az 5 Hotel Kft. mindazonáltal öt szállodai ingatlant működtetett 2019 végén.

A társaság pillanatnyilag négy szálloda építését tervezi Lengyelországban és Magyarországon.

Az 1997 óta a varsói tőzsdén jegyzett Orbis csoport fő részvényese a száz országban több mint 4300 szállodát kezelő Accor Hotels cégcsoport. Azzal, hogy az Orbis lezárta a szolgáltatói üzletág eladását az Accornak, mind a 66 létező franchise és management hotelszerződés, ezenkívül a tervben található újabb 42 szállodára vonatkozó szerződés is átkerült az Accor portfoliójába. A tranzakció értéke 1,218 milliárd zlotyt tett ki. Az Orbis részvényeit az Accortól elképzelések alapján az első negyedévének végéig az AccorInvest csoport vásárolja meg.

mti