Az interneten nyílt meg a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

Csaknem 200 alkotó friss festményeit, szobrait, grafikáit, videóműveit és installációs alkotásait vonultatja fel a Műcsarnokban a Szabadjáték címmel megszervezett II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon, amely a koronavírus-járvány folytán az interneten nyílt meg szombaton.

Az elmúlt hat évben a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére a Műcsarnokban komoly szakmai- és közönségérdeklődés mellett, műfajonkénti elosztásban valósultak meg az egyes művészeti ágak friss teljesítményét bemutató Nemzeti Szalonok. Ezúttal újra Képzőművészeti Szalon következik, melyet a fennálló járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel egyelőre virtuálisan tekinthetünk meg – közölte sajtótájékoztatóján szombaton a Műcsarnok.

A Szurcsik József és Kondor-Szilágyi Mária szervezésében lebonyolított bemutató az információ alapján jól tükrözi napjaink összetett, az uralkodó stílusirányzatoktól elszakadó jelenségeit, a különféle alkotói attitűdök, felfogások, multifunkcionális művészi megnyilvánulások egymás mellett élő, gazdag világát.

A szalon anyagában a monumentális, robusztus szobroktól a filigrán, könnyed grafikákig, a cicoma mentes geometrikus absztrakciótól a humorral átitatott műveken keresztül a barokkos telítettségű figurális kompozíciókig terjedő széles palettán nagyszámú műfaj és megjelenés elfért.

A tradicionális matériákkal és képzőművészeti technikákkal készült alkotások mellett a jellemzően jelenkori tárgyak és alkotói eljárások és a mai ember részére elérhető anyagok is megjelennek a bemutatón.

Nem ritka a konceptuális indíttatású, de a nagy művészeti szokásokat követő, például az ábrázoló jellegű alkotás sem. Virtuóz módon elkészített, realisztikus formanyelvű, bravúros művek és erős gesztusokkal kreált, drámai hatású, nagyfokú nonfiguratív alkotások is láthatók a válogatásban.

A Műcsarnok tereit a festmények és grafikák mellett különös intenzitással veszik birtokba a plasztikai művek, szobrok és a térben megnyilvánuló, konkrétan izgalmas installációk. Láthatók művek, amelyek ágakból épültek össze műtárggyá, másokban az alumínium, az acél, a bronz és textil, eltérő fa, műanyag, sár, gumi, kerámia, csont, üveg, víz, eltérő fajtájú kövek és kompozit anyagok is megjelennek – áll a közleményben.

“A Szabadjáték mint tematika vagy hívószó korrekten kifejezi a bemutató alapvető lényegét. Mindemellett nincsenek tabuk és prekoncepciók, nincsenek elvárások és diktátumok – csak művészet és szabad játék. A célunk annak bemutatása, milyenek is vagyunk, azaz milyen a jelenkori művészet, ami éppen ezekben az években születik Magyarországon” – közölték a szervezők.

A kiállítást a Műcsarnok újanyitásáig a http://mucsarnok.hu/panoramafoto/nsz2020/ honlapon nézhető meg.

mti