A magyar építészeti hagyományokhoz illeszkedő új központban kap helyet az MCC budapesti centruma

A magyar építészeti hagyományokhoz illeszkedő új központban kap helyet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti centruma, az elképzelések alapján a 2025/26-os tanév már a korszerű, építészeti stíluskísérletnek is tekinthető, Somlói úti épületében kezdődhet meg a tehetséggondozó intézményben.

Az MCC, budapesti építész-szakmai összejövetelén Orbán Balázs, az MCC kuratóriumának elnöke azt mondta, hogy a nagy méretű infrastrukturális fejlesztési projekt egyben szellemi építkezés is.

Ehhez mindazonáltal elengedhetetlen, hogy a Kárpát-medencei, de egész Közép-Európára és a nyugati világra kisugárzással bíró tehetséggondozó intézménynek méltó budapesti centruma épüljön – tett hozzá Orbán Balázs.

Jelen pillanatban több mint 5 ezer diák tanul a tehetséggondozó intézményben, az elképzelések alapján egy-két éven belül ez a szám 10 ezerre fog nőni az MCC képzési helyszíneinek száma ugyanakkor 30 felett lesz – mondta az MCC kuratóriumának elnöke.

Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium direktora felelevenítette, hogy a terhelt múltú ház egyik tömbje 1974-ben, a másik mindazonáltal 1985-ben jött létre a Munkásőrség részére, utóbbi a Munkásőrség országos parancsnokságának és tisztképzőjének központjaként működött.

A ház infrastrukturálisan teljesen elavult, így alkalmatlan az MCC specifikus tehetséggondozó programjának megvalósításához. A figyelemre méltó minőségbeli problémák folytán végül egy új építmény felépítése mellett döntöttek – tette hozzá Szalai Zoltán.

A főigazgató figyelmeztetett, hogy 2020-ban nyílt tervpályázatot hirdettek a korszerű épületre, a bírálóbizottság döntésében ugyanakkor kihangsúlyozott szerepet játszott az, hogy a leendő ház messzemenőkig illeszkedjen Budapest és a tájék városképébe, emellett méltó módon kifejezze az MCC szellemiségét.

Az Ybl Miklós-díjas Ferencz Marcel által tervezett új építmény részben újító hatású, amely ugyanakkor a tradicionális magyar építészetre is támaszkodik – mondta Szalai Zoltán.

Mint visszaemlékezett, a korszerű épületben az MCC Építészeti Műhelyt teremt Erhardt Gábor Ybl Miklós-díjas építész vezetésével. Az építkezések után a mostaninál jóval nagyobb lesz a helyszínen a zöldterület. Az épületet körülvevő, revitalizált park ugyanakkor a nagyközönség részére is nyitott lesz.

A kivitelezési munkák várhatóan 2023 nyarától kezdődhetnek meg.

mti