Főúri étkezőszalont formálnak ki a keszthelyi Festetics-kastélyban

A Helikon Kastélymúzeum tükörtermének felújításával rokokó stílusú étkezőszalont formálnak ki a keszthelyi Festetics-kastélyban, az egykori gróf-hercegi család ebédlőjének lehető leghitelesebb másaként.

A projektet és a berendezési tárgyakat is bemutató eseményen Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos emlékezett, hogy 2011-ben jelölték ki a kastélymúzeum fejlesztési irányát, ahol hangsúlyos elem volt, hogy miként lehet pótolni, visszavásárolni a kastély egykori lakóinak műkincseit, használati tárgyait.

A második világháború közepette eltűnt vagy az azokhoz hasonló értékeket a hazai és a határon túli műtárgypiacokról, gyűjtőktől igyekeznek beszerezni, erre a korábbi években is voltak példák – említette a miniszteri biztos. A projektbemutatón egy 2020-ban, a bécsi Dorotheum árverésén megvásárolt, egykor a család tulajdonában képező, hatdarabos aranyozott ezüstkehely-készletet ismertetett, amelyek a tükörteremben felállított 12 egyéni asztal díszei lesznek.

Virág Zsolt kitért arra, hogy kialakítanak a keszthelyi kastélyban egy ezüstkamrát, ezáltal újra megalkotható lesz a hercegi kincstár a újabb, folytonos bővítéssel. A keszthelyi étkező tartozékainak vásárlására több mint 24 millió forintot biztosítottak a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kht. (NÖF) keretéből, amivel létrehozhatták a nemzeti kastélyprogram egyik legkiemelkedőbb műtárgyegyüttesét.

A rokokó vagy neorokokó stílusú berendezési eszközök, étkészletek része a 19. századból származó, 12 önálló, 192 darabos evőeszközkészlet, amely súlya csaknem hét kilogramm. Az asztal centrumában aranyozott bronz asztaldíszek, gyertyatartók kapnak helyet eltérő kiegészítőkkel – ismertette.

Kijelentette még, hogy egy 1870 körül Franciaországban készült szövött szőnyeg is a berendezéshez tartozik, emellettés azok a XV. Lajos korabeli rokokó székek, ráadásul karosszékek, amelyeket ugyancsak egy határon túli átverésen tudtak megvásárolni. Szintén itt helyezik el a Festetics Tasziló monogramjával díszített, karmazsinvörös díszkartust, vagyis tölténytáskát.

Szilágyi Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese a bemutatón azt mondta el, hogy a Keszthelyre vendég turisták több mint 80 százaléka már az első egész napján felkeresi a kastélymúzeumot. A mobiltelefonok cellaadatai alapján előző évben csaknem 430 ezren fordultak meg a kastélynál.

Az MTÜ törekvése az, hogy a lehető legtöbb hasonló, internacionális színvonalú, négyévszakos turisztikai attrakció várja a vendégeket Magyarországon. Zala megyébe csak a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési program részeként 34,5 milliárd forint pártfogás érkezett, de idén folytatódik a három keszthelyi strand fejlesztési programja is – ismertette a vezérigazgató-helyettes.

Minden évben csaknem 10 millió turista csaknem 29 millió vendégéjszakát tölt a magyarországi szálláshelyeken, egy-két mutatóban már sikerült a járvány előtti adatokat is elérni. Keszthelyen előző évben 51 ezer résztvevő 163 ezer éjszakát töltött, 84 százalékuk belföldi volt. A vendégszám 21 százalékkal haladta meg a 2020-as adatot, és csaknem megközelítette a 2019-est – ismertette Szilágyi Szabolcs.

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum cégvezetője kiemelte, hogy a keszthelyi az állam leglátogatottabb kastélya, a Covid-járvány előtt minden évben több mint 240 ezer vendéget fogadott, múlt évben ugyanakkor 190 ezret, több mint ötven százalékuk visszatérő résztvevő. Az intézmény jelen pillanatban 18 pályázati projektet valósít meg – nagyobb részt európai uniós forrásból –, amelyek értéke meghaladja a 12 milliárd forintot, ezek egyebek közt érintik a kastély felújítását, a park kibővítését és a fenékpusztai majorság rekonstrukcióját.

Nemrégiben fejeződött be csaknem másfél milliárd forintos költségből egy új dioráma kialakítása a vadászati bemutatón, az első magyarországi kocsi replikájának építése, amellett a kastély tükörtermének mindenre kiterjedő restaurálása. Ez utóbbi a leendő főúri étkezőszalon megvalósításának ad helyet az elkövetkezendő időszakokban – tette hozzá az igazgató.

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere, országgyűlési képviselő-jelölt (Fidesz) azt nyomatékosította, hogy a Festeticsek öröksége a térség egyik legjelentősebb turisztikai vonzereje, a kastély folytonos fejlesztése az egész állam javát is szolgálja.

mti